Metro
Metro Binnenland 6 sep 2015 / 15:20 uur

Binnenweg zegt slijterij Orlanda na 93 jaar vaarwel

De Oude Binnenweg verliest eind september definitief één van zijn populairste zaken: slijterij Orlanda. Want voor vertrekkend bieroloog en wijnspecialist Ber de Koning (67) staat er geen opvolger klaar.

Oude Binnenweg 111: “Ga je er echt mee stoppen? Jôh, dat meen je niet!” Er klinkt die woensdagmiddag alweer ongeloof in de stem van een klant. Eigenlijk van al zijn klanten. En dat gaat zo al weken lang. Ber de Koning blijft er ogenschijnlijk kalm onder, al vermoeden we een trieste glimlach onder zijn parelwitte snor: “Ja, op zaterdag 26 september gaat bij Orlanda voorgoed de deur op slot.”

‘Het is welletjes’

Na 44 jaar vindt hij het welletjes. De Koning: “Dit is het mooiste vak dat er bestaat, maar er is een tijd van komen en van gaan. Die tijd van gaan is nu gekomen.” En dat betekent meteen ook het einde van een bijna eeuw oud instituut. Slijterij en wijnhandel Orlanda bestaat bij Ber’s vertrek 93 jaar. Voor ontelbaar veel Rotterdammers en niet-Rotterdammers is deze prachtzaak jarenlang dé bron van de sociale lafenis geweest, een adres om altijd weer naar terug te gaan.

Flessen vieux sjouwen

De Koning: “Ik ben hier in 1971 als filiaalhouder begonnen. Kort daarop heb ik de tent overgenomen. Dat was nog in de tijd van Oranjeboom-bier, Henkes-jenever en sterke dranken van distilleerderij Piet van Gent uit Schiedam. De tijd ook van kindergazeuze en siroop en moeders aan de sherry-kuur. De flessen vieux en jenever kwamen toen nog in houten kisten van zestien stuks binnen. Die moest je met z’n tweeёn sjouwen, anders ging je helemaal stuk.”

Veranderende business

Zijn ogen beginnen te glanzen: “En moet je nu eens zien hoe de business is veranderd. De beste gins, rums, wodka’s, whiskies, wijnen en speciaalbieren heb ik op de plank. Zelf ben ik, ook al heb ik al mijn vakdiploma’s in huis – hij zat aan de Voorhaven op cursus bij meneer Henkes, alias de Neus, red. – nooit een drinker geweest. Ik proef, maar drink niet. Af en toe een wijntje of een Rotterdams likeurtje samen met mijn vriendin, daar blijft het bij."

De schappen bij Orlanda raken naarmate de grote dag nadert elk uur een stukje leger. De Koning: “Twee maanden geleden verkocht ik een klant nog mijn allerlaatste Pétrus. Zo’n absolute wijntopper is echt iets voor verzamelaars. Op een van de wijnveilingen op internet worden vaak bijzondere kavels geveild. Daar wil ik als ik niet meer werk graag meer tijd en energie in steken. Wie weet valt er nog een zakcentje mee te verdienen.”

Geen opvolger

Dat laatste brengt Ber de Koning op zijn opvolging. Wie neemt Orlanda straks van hem over? “Niemand. Totaal nobody. Ik huur dit pand van Woonstad en die willen na mij geen nieuw huurcontract meer afsluiten. De fundering is verzakt en moet nodig vernieuwd. Wanneer dat precies gebeurt, weet ik niet. Evenmin hoe lang die klus gaat duren. Meer ondernemers op de Oude Binnenweg zullen vroeg of laat hun winkel uit moeten. Geen opvolger betekent dus dat ik ook geen goodwill kan krijgen voor mijn zaak. Ik had gehoopt dat ik in een luxe camper met pensioen kon gaan, dat wordt nu dus een derdehands vouwwagen."

Proostend afscheid nemen

De Koning is geen man om bij de pakken neer te zitten. Ook al laat hij een gat achter na zijn vertrek en liep niet alles precies zoals gewenst, hij wil proostend afscheid nemen. ’s Avonds tussen zeven en negen uur geeft hij zaterdag 26 september een klinkende afscheidsborrel voor zijn vrienden, buren, vaste cliёntèle en leveranciers. Hopelijk heeft hij die dag nog voldoende drank over. Want de flessen wijn, ambachtelijk bier en gedistilleerd vliegen momenteel de winkel uit.

Ber de Koning: “Een flink aantal artikelen doe ik op de valreep voor een zacht prijsje van de hand.” Hij pakt een paar oude flessen rum. “Deze Zacapa XO is boven de wolken in kleine houten vaatjes gerijpt. En kijk, hier heb ik nog een mooie Angostura uit Trinidad-Tobago.” Trots is hij op de flessen jenever, kruidenbitter en koffielikeur – ‘op het gemakkie bij een Rotterdams bakkie’ – met de naam Skyline of Rotterdam op het etiket. “Dat zijn m’n eigen kindjes die ik zo’n dertig jaar geleden op de markt heb gebracht.”

Maar nog unieker, nog zeldzamer en misschien ook kostbaarder zijn de 4.000 blikjes bier die hij in de loop der jaren vanuit de hele wereld heeft verzameld. Ze staan in lange overzichtelijke rijen tot aan het plafond opgestapeld. Blikjes Feyenoord-pils, maar ook een serie uit de VS met de afbeeldingen van uitdagende pin-ups erop. Ber: “Ze verdienen een nieuwe eigenaar.”

Woonstad

Woonstad wil binnenstad bruisend houden. Extra huisvesting voor studenten. Cafés, winkels en woningen in vijf jaar weer als nieuw. Het herstel van de funderingen en het onderhoud van woon- en winkelpanden zoals die van slijterij Orlanda op de Oude Binnenweg maken deel uit van een veel omvangrijker, maar liefst vijf jaar durend renovatieproject van Woningcorporatie Woonstad.

De Oude Binnenweg behoort met de Mauritsstraat, Van Oldenbarneveldstraat en Jacobusstraat tot het Mauritskwartier. Woonstad bezit in dit stadsdeel veel ‘nieuwe’ woningen uit de jaren tachtig, maar ook historische panden uit de negentiende eeuw.

Reageer op artikel:
Binnenweg zegt slijterij Orlanda na 93 jaar vaarwel
Sluiten