Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Al tienduizenden euro’s binnen voor Tropicana

De crowdfundingsactie voor de heropening van het Tropicana als zwembad loopt goed. In het eerste weekend werd er al ongeveer 50.000 euro gestort door mensen die graag willen dat het subtropisch zwemparadijs terugkeert.

Lees ook: Crowdfundingsactie voor zwembad Tropicana van start

Ondernemer Anton de Jong, samen met Marco Kramer de drijvende krachten achter de heropeningsplannen, noemt het bedrag hartverwarmend. „We hebben de crowdfundingsactie in het weekend gestart en verwachten dat het deze week nog harder gaat lopen.” En dat terwijl het nu alleen mogelijk is om honderd euro of meer in te leggen. „We krijgen veel vragen van mensen die een kleiner bedrag willen inleggen. We werken er hard aan om dat ook mogelijk te maken.”

Nadat vrijdag het nieuws bekend werd stroomden vanuit het hele land de reacties binnen bij de ondernemers. „Blijdorp en het Tropicana liggen aan de belangrijkste toegangspoorten van de stad. De één ligt er prachtig bij, de ander is wat verloederd. En daar willen wij wat aan doen”, aldus de Jong. De twee ondernemers zien genoeg mogelijkheden. „We gaan het bad interactiever maken en meer investeren in attracties.”

Schoner en minder overlast

De klachten uit het verleden van het Tropicana worden zeker aangepakt, stelt de Jong. „Mensen vonden het niet schoon, dus daar gaan we op inzetten. Ook was er overlast van iets te enthousiaste jongeren. Huisregels en gedrag worden belangrijk.” Wat betreft de staat van het gebouw moet er wel het één en ander gebeuren, met name aan de zwembaden en de koepel. „Maar de technische installaties zijn nog prima.”

Naast het terugbrengen van het zwembad naar de stad hebben de ondernemers nog een doel. De Jong: „We zijn in gesprek met een ROC om MBO’ers hier te kunnen opleiden. Ook willen we mensen die moeilijk aan het werk komen, en dan moet je denken aan mensen tussen de 45 en 65, een kans geven.”

Plan b

Mocht de crowdfundingsactie niet helemaal slagen, dan is er een plan b. Maar De Jong verwacht dat niet nodig te hebben. „Mensen hebben zoveel herinneringen aan dit zwembad. Van Brabant tot aan Noord Holland is dit bad bekend. Velen hebben er gezwommen of gefeest.” Geruchten dat een toegangskaartje misschien wel 30 euro gaat kosten is volgens hem onzin. „Dat moet ongeveer 15 euro worden. Het dagje Tropicana moet weer in ere hersteld worden in de regio Rijnmond en voor de toeristen.”

Voor volgende week woensdag moet duidelijk zijn of de plannen doorgaan. In totaal is er 14 miljoen euro nodig. Om goed te kunnen draaien zijn 400.000 bezoekers nodig. De deuren van het Tropicana gingen in 2010 dicht na een faillissement.

Lees ook: Video toont zwemparadijs Tropicana anno 2015

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.