Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 9 aug 2015 / 12:15 uur

‘Verplicht zonnepanelen op daken nieuwbouw’

Op alle nieuwbouwprojecten in Amsterdam moeten verplicht zonnepanelen op de daken geïnstalleerd worden. Volgens GroenLinks is dit de enige manier om de stad snel duurzamer te maken.

Gemiste kans

Op dit moment stelt de gemeente wel duurzaamheidseisen aan nieuwbouw, maar is er geen sprake van een verplichting. Dit mag ook niet volgens het huidige Bouwbesluit. En dat moet veranderen vindt GroenLinks, die het niet op grote schaal aanleggen van zonnepanelen een gemiste kans noemt.

Lees ook: Duurzaam wonen in Amsterdam duur of onmogelijk

Het Bouwbesluit uit 2008 heeft nog weinig opgeleverd, weet GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. In het Bouwbesluit staat dat in 2015 alleen nog maar klimaat neutraal gebouwd mag worden. In werkelijkheid gebeurt dit nu bij slechts 1 procent van de nieuwbouw.

Lees ook: Zonnig 2014 zorgt voor extra stroom

De gemeente Utrecht heeft het verplicht aanleggen van zonnepanelen bij nieuwbouw onlangs vastgelegd. Dat moet Amsterdam ook doen, vindt Groot Wassink. ,,We moeten nu alle zeilen bijzetten om nieuwbouw in Amsterdam te verduurzamen en een voorwaarde zoals in Utrecht kan daar een flinke bijdrage aan leveren. Daarnaast is investeren in zonnepanelen lucratief, ze verdienen zichzelf terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Verplicht zonnepanelen op daken nieuwbouw’
Sluiten