Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 4 aug 2015 / 17:45 uur

Schilderij van beeld over bombardement Rotterdam

We kennen allemaal het standbeeld van Zadkine, maar nu is er ook een schilderij. Deze is gemaakt door Johannes Verhoeff vanwie zijn ouders Rotterdammers zijn.

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam verwoest door Duitse bommenwerpers. De opdrachtgever uit Hoogvliet van de kunstenaar Johannes Verhoeff vroeg een jaar geleden om een typisch Hollands schilderij, met een molen en wat gras. Een paar maanden later werd Verhoeff weer gebeld. De opdrachtgever besloot om het onderwerp te veranderen naar het standbeeld. Dit omdat hij zelf een jong jochie was toen het bombardement plaatsvond.

De man uit Hoogvliet wilde graag een schilderij van het beeld zonder bekende achtergrond. „Ik heb lang nagedacht over hoe ik het ging schilderen. Het moest een passende achtergrond worden”, aldus Verhoeff.

Inspiratie

Kijkend naar een zonsondergang kreeg de kunstenaar zijn inspiratie voor de achtergrond. „Het moest een interessante achtergrond worden. De zonsondergang kan meerdere dingen betekenen. Ook kan het een zonsopgang zijn, het is maar net wat je erin wilt zien.”

Lees ook: Man miljonair dankzij schilderij kringloopwinkel

Over de techniek heeft Verhoeff niet lang nagedacht. „ Ik heb het geschilderd in de 17e-eeuwse Nederlandse stijl. Het is scherp en glad geschilderd.” Hij had dan ook veel geduld nodig om het kunstwerk af te krijgen. „Je moet het laag voor laag schilderen en het duurt een tijdje voordat iedere laag droog is.” Het heeft dan ook twee maanden geduurd voordat het schilderij van een paar duizend euro af was.

Het schilderij van Johannes Verhoeff

Deze stijl is dan ook moeilijk om te schilderen. „Je moet heel nauwkeurig zijn. Het is een secuur werkje. Als je deze kleuren in één keer op het doek zeet, dan verliest het de helderheid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schilderij van beeld over bombardement Rotterdam
Sluiten