Eva de Reus
Eva de Reus Binnenland 21 aug 2015 / 20:00 uur

Rotterdamse zussen filmen tante met ALS

,,Maken jullie een film over me?", vroeg Anneke Bakker aan haar twee nichtjes. Anneke lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS en wil meer bekendheid geven aan deze ziekte. De Rotterdamse zussen zeiden "ja" en zijn nu een crowdfundingactie gestart om de documentaire te financieren.

Lees ook: Vrouw neemt tattoo voor huidziekte

,,Onze tante is een stoere vrouw die altijd alles kon. Haar lichaam was zo sterk als een boom. Ze maakte lange fietsvakanties, knapte een bouwval op in Frankrijk, had een eigen restaurant en kon elke vrouw versieren", schrijft Jade van Doornik bij de trailer "Als Anneke".

Diagnose

Vorig jaar werd bij haar tante Anneke de diagnose bulbaire ALS gesteld. Inmiddels kan ze niet meer praten, eten en lopen. ,,Elke week komen er nieuwe hulpstukken bij: een stemcomputer, een voedingssonde, een zuurstofmasker, een nieuw bed. Want Anneke wil helemaal niet dood. Dat heeft ze ons heel duidelijk gemaakt. Eerst met de pen, toen via het toetsenbord."

Crowdfunding

De twee zussen zijn al een maand bezig met filmen, maar hebben meer geld nodig om een echte documentaire te maken. Ze zijn daarom een crowdfundingactie gestart. ,,Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor opnames, de montage, apparatuur en nodige onkosten. Wat we boven de kosten voor de film binnen krijgen, komt beschikbaar voor onderzoek naar de ziekte en palliatieve zorg voor patiënten.”

https://vimeo.com/136435154

Als Anneke – trailer from Jade van Doornik on Vimeo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdamse zussen filmen tante met ALS
Sluiten