Job Halkes
Job Halkes Binnenland 25 aug 2015 / 17:30 uur

Rotterdamse agent ruilt pistool in voor ijsschep

Loran Sevenhuijsen was 13 jaar wijkagent in het Oude Westen in Rotterdam, maar na een bezoekje aan Italië een paar jaar geleden besloot hij met zijn gezin het roer om te gooien. Vanaf september begint hij, samen met zijn vrouw, een ijszaak en chocolaterie in Berkel en Rodenrijs.

Hoe kom je erbij om het ijs in te gaan?
Dat is begonnen met een vakantie in Kroatië. Op de terugweg zijn we even langsgegaan bij vrienden in Italië. Die man is chef-kok en wilde eens wat anders gaan doen. Hij volgde een opleiding tot ijsbereider. Toen dacht ik, waarom ga ik zelf niet zo’n cursus volgen? Dat heb ik gedaan in Wageningen. Vervolgens zijn we een bedrijfsplan gaan maken en hebben we gekeken in Vlaardingen, Schiedam en Bergschenhoek. Ook in Rotterdam op de Witte de With hadden we een pand op het oog. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het nieuwe winkelcentrum in Berkel en Rodenrijs, pal naast RandStadrailstaton Berkel-Westpolder. Dat is ook fijn voor onze zoon, want hier kan hij op de fiets naartoe vanaf waar we wonen en waar hij naar school gaat.

Lees ook: Dienstbare agent wordt internethit

Hoe reageerden je collega’s bij de politie?
Vrijwel iedereen vond het fantastisch. Toch waren er ook een paar collega’s die kritisch waren en zeiden dat ik binnen een half jaar weer terug ben. Ik had het prima naar mijn zin, maar je wordt wel een ander soort mens door het politiewerk. Op je gemak door de stad lopen, is lastig, want je ziet van alles. Het blauwe bloed gaat er niet makkelijk uit, haha. Maar ik heb mooie dingen meegemaakt en ervaringen opgedaan die mij ook bij het opzetten van deze zaak van pas komen. Bij de politie moet je drie stappen vooruitdenken, dat moet je als ondernemer ook.

Maar toch… Er is een reorganisatie en er wordt gestaakt voor een beter salaris.
Kijk, ik had het prima naar mijn zin. De reorganisatie was niet de reden om voor onszelf te beginnen, maar droeg er wel aan bij om de stap echt te zetten. Ik maakte me toch zorgen over de toekomst bij de politie, want zou ik mijn werk als agent nog wel kunnen doen zoals ik dat ooit voor ogen had? Wilde ik zo nog wel doorwerken? Er zijn veel frustraties en dat waren zeker vragen die door mijn hoofd gingen. Maar dat heeft niets met mijn besluit te maken om een zaak te beginnen. Dit wilde ik altijd al doen. Ik ben nu een paar weken agent af en mis het nog niet. Het is afgesloten. Tijd voor iets nieuws.

Ben je al aan het oefenen in ijs maken?
We zijn al twee jaar bezig met alle voorbereidingen. Omdat ons nieuwe pand nieuwbouw is, was er ook nog wat vertraging. Want eigenlijk zouden we al in maart opengaan. Dus oefenen met het maken van ijs is nu wat lastig, want ik kan de ijsmachine nergens aansluiten. Maar ik oefen bij vrienden die een zaak hebben. Zoals het er nu uitziet, gaan we 24 september open, misschien iets eerder. Dan pakken we nog een heel klein stukje mee van het ijsseizoen.

Jullie gaan meer doen dan ijs maken alleen…
Klopt. We gaan ook koffie serveren met gebak erbij. Maar wat naast ijs het belangrijkste gaat worden, is chocolade. We gaan echt luxeproducten verkopen op dat gebied. En we denken ook na over het verkopen van coffee to go.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse agent ruilt pistool in voor ijsschep
Sluiten