Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 10 aug 2015 / 07:50 uur

Rotterdammer zet deur veel vaker open voor toerist

Rotterdammers zetten hun voordeur vaker open voor naar slaapplek zoekende toeristen. Dat blijkt uit cijfers van huizenverhuursite Airbnb, die vakantiegangers koppelt aan particuliere huizen, kamers en appartementen.

Het aantal Airbnb-plekken in Rotterdam is ten opzichte van juli 2014 met 73 procent toegenomen naar ruim 1.350 in 2015. Ook is het aantal Rotterdammers dat in het buitenland reist met Airbnb in een jaar tijd gegroeid met 125 procent.

Lees ook: Opmerkelijkste accommodaties Airbnb op een rij

Snelle stijger

,,Van de grote Nederlandse steden blijkt Rotterdam ná Utrecht –door het vertrek van de Tour de France- de snelste stijger,” vertelt persvoorlichter Maurice Anemaat van de koppelsite. ,,Verklaring? Een groeiend aantal toeristen kiest voor Rotterdam als alternatief voor een citytrip dankzij haar groeiende bekendheid als moderne stad. Daarnaast liggen de prijzen in Rotterdam gemiddeld lager dan in Amsterdam, terwijl de afstand naar de hoofdstad en andere toeristische attracties in de regio voor veel toeristen prima overbrugbaar is.”

Populaire slaapplek

De gemiddelde prijs voor een slaapplek bedraagt in Rotterdam zo’n 75 euro per nacht. Accommodaties in de Rotterdamse binnenstad zijn bij toeristen het populairst, gevolgd door kamers, appartementen en huizen in Noord.

De 37-jarige Johan Holthof verhuurt sinds twee jaar zijn huis via Airbnb als hij op vakantie gaat. De Rotterdammer, die geboren is in Groningen, runt daarnaast een bed en breakfast. Ook die twee gastenkamers biedt hij aan op internet. ,,Een vriend van mij in Amsterdam wees me twee jaar geleden op Airbnb. Voor mijn bed en breakfast is dit natuurlijk een extra vorm van exposure. Ik kan op deze manier nog meer ruchtbaarheid geven aan mijn bedrijf. Zelf vind ik Airbnb gewoon een ontzettend leuk initiatief. Ik maak er zelf veel gebruik van in het buitenland en ik heb de afgelopen tijd al heel veel relaxte mensen hier mogen ontvangen.”

Lees ook: Huurder uit huis gezet na onderhuur op Airbnb

Toenemende concurrentie

Holthof maakte gebruik van accommodaties in Spanje, Guatemala, Sicilië en Parijs en verwelkomde mensen van over de hele wereld in zijn stulpje op de Eerste Pijnackerstraat in het Oude Noorden. Vraag rijst natuurlijk of hij door het groeiend aantal toeristen in de stad meer aanvragen krijgt? ,,Ik merk absoluut dat er meer toeristen zijn, maar ik heb niet perse meer aanvragen. Dat komt dus door de toenemende concurrentie. Zittend op de stoel van ondernemer vrees ik daar soms ook wel een beetje voor. Of ik de komende maanden genoeg reserveringen krijg is altijd weer de vraag.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdammer zet deur veel vaker open voor toerist
Sluiten