Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 aug 2015 / 09:40 uur

Rotterdam onderzoekt mogelijkheden voor sisboete

Een boete voor sissen op straat. Het Rotterdamse stadsbestuur gaat de mogelijkheden daar voor onderzoeken. Daarbij zal ook worden gekeken naar de ervaringen in Brussel en Zeewolde, waar de gemeente een dergelijke boete heeft ingesteld. Dat heet wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid) laten weten in de gemeenteraad.

Lees ook: ‘Boetes voor intimidatie op straat in Rotterdam’

„Het is een probleem, maar ik wil wel eerst in kaart hebben hoe groot het is. Ook moeten we goed kijken hoe andere steden het hebben geregeld en of er juridische complicaties zijn”, zo stelde Eerdmans. Daarbij wordt er dus ook naar andere steden gekeken in binnen en buitenland. „We nemen de ervaringen van Brussel en Zeewolde mee.” In die steden staat er op het sissen en verbaal lastigvallen van vrouwen een boete van 250 euro.

Hoer

Het onderwerp werd op de agenda gezet door Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf. „Psst, he ga je mee. Dat krijgen veel vrouwen te horen als ze rustig door de stad lopen. En als ze niet reageren worden ze uitgemaakt voor hoer en nog erger.” Ook tijdens de ramadan zouden vrouwen volgens haar slachtoffer zijn van intimiderend gedrag als ze iets drinken. De PvdA en Nida vonden dat opvallend. „Daar hebben wij nog nooit klachten over gehad”, aldus Nourdin El Ouali (Nida).

Ook het feit dat bouwvakkers volgens Leefbaar Rotterdam wel zouden mogen fluiten wekte ergernis op. „Gelijke monniken, gelijke kappen”, aldus Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren. „Mijn vrouw heeft juist daar veel last van.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam onderzoekt mogelijkheden voor sisboete
Sluiten