Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 20 aug 2015 / 13:13 uur

Nepbouwvakkers roven renovatiepanden leeg

Inbrekers hebben het gemunt op panden die gerenoveerd of verbouwd worden. Ze gaan er wekelijks vandoor met koperen leidingen, gereedschap en zelfs hele aircosystemen. In Amsterdam is zelfs Burgernet ingezet om de hulp in te roepen van buurtbewoners om alert te zijn op deze ‘nepbouwvakkers’.

Lees ook: Timmerman wanhopig: werkloos na diefstal gereedschap

In Amsterdam slaan ze vooral in het weekend toe. In het chique Zuid is het de afgelopen maanden ieder weekend raak. „Van vrijstaande villa’s tot leegstaande kantoorpanden die gerenoveerd worden”, zegt Nabil Ou-Aissa van politie Amsterdam. „Er wordt voor behoorlijk wat geld meegenomen. Denk aan grote hoeveelheden gereedschap, koperen leidingen en airco’s.”

Ongemerkt

In Amsterdam Zuid, waar het ene pand na het andere in de steigers staat voor renovatie of verbouwing, patrouilleren in de weekenden extra agenten. De panden zijn beveiligd, maar de inbrekers weten toch ongemerkt hun slag te slaan.

Voor wat extra ogen en oren is daarom onlangs een Burgernetmelding uitgegaan aan de inwoners van Zuid. „Bouwvakkers zijn over het algemeen niet actief in het weekend. We vragen daarom mensen die beweging rondom of in een renovatiepand zien dit aan ons te melden.”

Vertraging bouw

Maar niet alleen bouwbedrijven en pandeigenaren in de hoofdstad zijn de dupe. Door het hele land komt het voor. Zoals in Oldenzaal in Overijssel, waar de verbouwing van panden in de Watertorenstraat vertraging opliep vanwege diefstal. Grote hoeveelheden bouwmaterialen waaronder koperen leidingen en gereedschap werden gestolen.

In Waalwijk sloegen dit jaar een man en een vrouw toe. Zij reden meerdere keren op en neer naar huis met onder meer haspels, kabels en onderdelen van een douchecabine. Zij konden worden aangehouden dankzij een tip van een getuige.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nepbouwvakkers roven renovatiepanden leeg
Sluiten