Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 27 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Boete voor ‘pssssst, hé meisje’ is terecht’

Leefbaar Rotterdam wil boetes voor intimiderende opmerkingen, want volgens de partij is de overlast groot. Metro ging de straat op en vroeg vijf dames hoe zij de situatie ervaren.

Lees ook: ‘Boetes voor intimidatie op straat in Rotterdam’

Yvanah Reina (21)
„De intimiderende opmerkingen zijn toch wel een wekelijks iets. Ik heb een keer gehad dat ik aan het bellen was met iemand en een jongen mijn gezicht met zijn hand vastpakte en zei: „Zo, wat een mooi gezichtje heb jij”. Terwijl ik aan het bellen was! Daarom vind ik boetes ook terecht, laat ze maar betalen. Het moet een reëel bedrag zijn, maar niet zo dat de jongens er te gemakkelijk over denken.”

Eline van der Wal (17)
„Last heb ik er niet zozeer van, wel vind ik het vervelend. Je krijgt vrijwel dagelijks opmerkingen als: „ziet er goed uit…” of „pssst, meisje waar ga je heen?” en die zijn niet prettig. Ik luister er dan ook niet naar, dat helpt vaak wel. Een boete van rond de 25 euro vind ik wel prima.”

Eline van Tongelen (19)
„Intimidatie is een groot woord. Mensen spreken je vaak aan en dat is niet altijd leuk. Het zijn ook kleine dingen zoals een zoengeluid of iets. Ook wordt er wel eens „hé schatje” geroepen en als je daar niet op reageert roepen ze: „Je voelt je zeker te goed voor ons?”. Ik kan daar erg boos om worden. In Rotterdam hoor je zulk soort opmerkingen vrij vaak. Vooral ‘s avonds, als je als meisje alleen over straat loopt. Ik voel me dan erg machteloos. Een boete vind ik dan ook een goede maatregel.”

Mandy Horstink (17)
„Ik ervaar het niet als een intimidatie. Iedereen zegt toch weleens iets? Als ik met mijn vriendinnen ben dan zeggen wij ook wel eens iets tegen een jongen. Soms zeggen we dan hardop als hij langsloopt: „Zo, jij bent leuk”. Ik vind niet dat je daar een boete voor moet krijgen. Als jongens een opmerking tegen mij maken is het meestal een vraag om persoonlijke informatie zoals waar ik woon en wat mijn nummer is. Vaak werkt negeren wel goed.”

Lees ook: Rotterdam onderzoekt mogelijkheden voor sisboete

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Boete voor ‘pssssst, hé meisje’ is terecht’
Sluiten