Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 8 jul 2015 / 13:09 uur

Vierkante watermeloen als pronkstuk

Dankzij het Barendrechtse fruitbedrijf Rungis zijn er vanaf donderdag in de Markthal wel heel aparte watermeloenen te koop. Namelijk geen ronde, maar vierkante. Een primeur voor Nederland, stelt het fruitbedrijf. De enige twee nadelen: ze kosten zo’n 300 euro en zijn niet lekker.

Pronken

Toch zijn er al 12 van de 30 vanuit Japan geïmporteerde vierkante meloenen verkocht, meldt oprichter Gert Jan Zonneveld Piek. Maar niet zomaar aan particulieren die een fruitsalade willen maken. Vooral restaurants, hotels en superjachten willen ze hebben om mee te pronken. ‘’Ze zijn ideaal om een goede indruk mee te maken op je gasten. Het draait vooral om het bijzondere uiterlijk van de meloen.”

Duur, maar niet lekker

De meloenen danken hun vorm aan de speciale mal waarin ze gekweekt worden. Wanneer ze een doorsnede hebben van 18 centimeter, worden ze geoogst. Alhoewel de meloenen 5 keer per dag worden gedraaid en nagekeken, zijn ze dan niet rijp genoeg om een goede smaak te hebben.

Tevens is het draaien en nakijken een intensief klusje. De strepen moet recht zijn en de meloenen mogen niet beschadigd raken. Omdat ze niet allemaal de eindstreep halen, zijn ze schaars. Per seizoen worden slechts 250 exemplaren geoogst. Dit verklaart wellicht de hoge prijs.

Lees ook: Chef-kok Somer baas in nieuw restaurant De Doelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vierkante watermeloen als pronkstuk
Sluiten