Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 1 jul 2015 / 08:00 uur

Piek in woninginbraken Rotterdam, bewoners angstig

Toch dat slot vanavond maar eens extra controleren. De Rotterdamse politie ziet over de eerste periode van 2015 namelijk een forse toename van het aantal woninginbraken in de stad.

Een piek is er vooral te zien in Rotterdam-West. Bewoners van de wijken Bospolder en Tussendijken worden sinds begin van het jaar geteisterd door inbrekers. De teller staat sinds januari op 100 inbraken.

‘Ze zullen toch niet weer…’

,,Iedere keer als ik de sleutel in het slot duw, dan gaat mijn hart tekeer. Ze zullen toch niet weer, denk ik dan," vertelt de 72-jarige Mien die woont in de Korfmakersstraat. In een jaar tijd werd er twee keer bij haar ingebroken. Ook bij haar directe buurvrouw en bij haar benedenbuurman was het raak. ,,Ze stalen mijn sieraden, mijn video en geld. Er zitten sinds de eerste inbraak overal nieuwe sloten op mijn huis, maar toch weten ze binnen te komen. Natuurlijk ben ik angstig, maar ik zou niet weten wat ik er meer aan moet doen."

Oogje in het zeil

Ook voor Radjinderpersad Bhoelai, die woont aan de Grote Visserijstraat, zijn de woninginbraken een bekend probleem. ,,Ja, ja een herkenningspunt. Bij mij is er niet ingebroken, maar bij mijn buurvrouw wel. In februari. Ik werk bij Stadstoezicht en houd hier sinds kort ook een extra oogje in het zeil. Rond half 12 ’s avonds is het hier echt niet plezierig. Er hangen junkie-achtige figuren die je lastig vallen om een sigaret. Ik ben niet angstig, maar wel voorzichtiger."

Onrust serieus nemen

De politie geeft in een reactie aan de onrust in de wijk serieus te nemen. Vorige week maandag werden er twee Rotterdammers van 18 jaar oud, een Rotterdammer van 17 en een van 15 aangehouden. De jongens worden verdacht van het stelen van onder meer sieraden, geld, telefoons en i-Pads in de wijken. Vermoedelijk is er in West een grote groep actief, want zo laat persvoorlichting weten: ,,Het onderzoek wordt voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten."

15 miljoen

Dat de wijken rond het Marconiplein niet de meest plezierige zijn weet ook het Rotterdamse stadsbestuur. Het college heeft 15 miljoen euro uitgetrokken om de toenemende criminaliteit in West een halt toe te roepen. De wijken Middelland en Tussendijken moeten de komende 4 jaar weer worden ‘opgepoetst’ tot veilige buurten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Piek in woninginbraken Rotterdam, bewoners angstig
Sluiten