Metro
Metro Binnenland 27 jul 2015 / 09:59 uur

Nekklem met fatale afloop stilgehouden bij politie

Uit een verklaring van een oud-politieman blijkt dat een verwarde Surinamer in 2013 is komen te overlijden door het gebruik van een nekklem. Een hondengeleider van de politie zou van meet af aan hebben geweten dat zijn aanpak fataal zou zijn geweest.

Dat schrijft de Telegraaf maandag op basis van de nieuw afgelegde verklaring van de anonieme ex-agent in de zaak van Surinamer Wensly Udenhout. De hondengeleider van de Amsterdamse politie nam hem tijdens diens arrestatie in juni 2013 in een nekgreep in Amsterdam Zuidoost.

Verstikt

Vlak na het overlijden van Udenhout zou de geleider hebben toegegeven het slachtoffer te hebben vermoord. ,,Hij gebruikte daarbij de woorden ´ik heb hem gechookt (verstikt) tot hij slap werd’. Hij wist heel goed wat zijn optreden veroorzaakt heeft", aldus de ex-collega in zijn verklaring. De hondengeleider zou al jaren verboden middelen gebruiken die hem ontzettend aggresief maakte.

Lees ook: Vijf agenten verdacht van dood Henriquez

Sinds het optreden van de politie in de zaak van de Antiliaanse Mitch Henriquez, waarbij een nekklem het slachtoffer fataal werd, is de aanpak in opspraak geraakt. De agenten die de arrestatie hebben verricht, worden verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Henriquez en zijn uit functie gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nekklem met fatale afloop stilgehouden bij politie
Sluiten