Bianca Brasser
Bianca Brasser Binnenland 3 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Musical van de toekomst vraagt hulp van publiek

Een ambitieus plan in Amsterdam: een totaal nieuwe theaterproductie uit de grond stampen, inclusief nieuw musicalgebouw en dat met hulp van crowdfunding. Jaren werkte Roel Pieters al aan het script en de muziek voor ONE de Musical. Een productie waarbij een theaterbeleving wordt gecreëerd, zoals deze volgens Pieters nog nergens ter wereld bestaat. Zo zal het publiek bijvoorbeeld niet van een afstandje naar het podium kijken, maar er middenin plaatsnemen.

Lees ook: Biertje mee in theater Het Zonnehuis Amsterdam

Publiek

Naast investeerders doet Pieters nu ook een beroep op het grote publiek om te helpen ’bouwen’ aan de musical en het theater. 9 miljoen is het ambitieuze doel dat uiteindelijk nodig is om de musical in 2017 in première te laten gaan en dat is nog zonder de kosten voor de bouw van een nieuw theater.

De eerste 20.000 euro probeert Pieters nu via de crowdfundingcampagne op doorgaan.nl bij elkaar te krijgen.

Samen

„Crowdfunden past bij dit project. Zo kunnen we er samen aan bijdragen dat dit theater en deze musical er gaan komen”, zegt Pieters. Toch zegt hij niet afhankelijk te zijn van de crowdfundingcampagne. „We werven ook op andere manieren kapitaal, door bijvoorbeeld met grote investeerders te praten. Maar met deze campagne zorgen we ervoor dat echt iedereen, ongeacht achtergrond of inkomen kan meebouwen.”

Lees ook: Typhoon treedt deze winter op in Heineken Music Hall

Egypte

ONE de Musical zal met hulp van nieuwe projectietechnieken, zoals videomapping, het publiek meenemen in het oude Egypte. Rond de bouw van de Piramide van Cheops speelt zich een liefdesverhaal af. „Het gebruik van videomapping in combinatie met hoe de zaal eruit gaat zien, is uniek”, zegt Pieters. „Het publiek zal onderdeel worden van het verhaal. Je kijkt niet vanaf een afstand naar het podium, zoals we nu gewend zijn, maar het verhaal speelt zich om je heen af. Boven je, onder je, naast je, overal.”

Theater

En om dat waar te kunnen maken, zal een heel nieuw theater gebouwd moeten worden. Waar dit precies in onze hoofdstad komt te staan, is nog niet bekend.

Wie wil meehelpen aan dit project kan vanaf 10 euro zijn ’steentje’ bijdragen. Twee viptickets voor de première krijgen crowdfunders die voor 150 euro meedoen.

Het Rijksmuseum van Oudheden steunt de productie door entreekaartjes voor het museum beschikbaar te stellen. Daarnaast kunnen investeerders hun naam op een theaterstoel laten zetten, meet&greets met acteurs krijgen of zelfs eeuwig toegang krijgen tot de voorstelling wereldwijd. In dat geval moet de ambitie om na Nederland de wereld te veroveren met ONE de Musical nog wel gerealiseerd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.