Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 20 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Jongens uit Rotterdam scoren hit met Truttrui

Ze zijn niet te missen in het straatbeeld: truien met de tekst ‘Trut’ erop. Rotterdammers Wayne Snoek (31) en Cas Teensma (29) vinden dat Nederland aan het ‘vertrutten’ is en bedachten het merk als tegenwicht.

Lees ook: Fashion Find: kledingmerk Official Trut

Hoe ze op het idee kwamen? De twee vrienden waren aan het trainen voor de marathon van New York, toen ze het over het onderwerp ‘werk’ hadden. „Al pratend bleek dat we mode allebei erg leuk vinden en dat we graag dingen creëren. We vroegen ons af: waarom beginnen we niet gewoon met een sweater?”, blikt Wayne terug. Zo gezegd, zo gedaan. Maar eerst moesten we nog even een coole, edgy naam verzinnen. „Iets wat een beetje bij ons past, bij Rotterdam”, aldus de 31-jarige ondernemer. „Toen ontstond Trut.”

Pakketten rondbrengen

De zaak begon uiteraard klein. „Aan het begin hebben we zelf pakketjes rondgebracht, om te kijken wat voor publiek onze sweaters met de tekst ‘Trut’ bestelde”, vertelt Cas. Ze kwamen erachter dat hun doelgroep heel divers is; zowel scholieren als gepensioneerden, mannen en vrouwen, zijn geïnteresseerd. Wayne: „Onze doelgroep is niet echt in een hokje te plaatsen. We krijgen bestellingen van compleet verschillende mensen.”

Negatieve reacties

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. „Tuurlijk krijgen we ook negatieve reacties. Mensen die onze truien shocking vinden, dat mag natuurlijk. Als je ze niet leuk vindt, dan kijk je er gewoon niet naar”, zegt Wayne. Het is overigens niet de bedoeling dat de tekst op de trui direct te lezen is. „Het is een handgeschreven tekst, dus je moet wel een paar keer kijken voordat je zeker weet dat er Trut staat.”

Eerste succes

De Rotterdammers vinden leuk om te zien dat mensen de sweaters dragen. „Het was heel tof toen we op een festival stonden en mensen met Truttruien zagen. Ze liepen naar elkaar toe: „Hee, jij hebt ‘m ook aan!” en gingen vervolgens samen op de foto”, vertelt Cas lachend. Wayne vult aan: „Wij hadden toen ook Trutkleren aan, dus kwamen ze ook naar ons toe. Ze herkenden ons van het bezorgen, want ja wij hadden die truien rondgebracht…”

Verlengstuk van jezelf

Niet iedereen loopt overigens graag rond met een trui waar het woord Trut opstaat. „Dat is ook logisch. Het is een verlengstuk van jezelf. Sommige mensen vinden het moeilijk om zich te uiten en kunnen met een trui een bepaald statement maken”, meent Cas. „Ik denk wel dat het gewoon duidelijk maakt van ‘ik ben wie ik ben en ik kan mezelf zijn.’” De Trutkleding is niet voor iedereen een musthave. „Als jij het aandurft, dan dagen wij je uit om de trui te dragen”, aldus de mannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongens uit Rotterdam scoren hit met Truttrui
Sluiten