Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 2 jul 2015 / 05:07 uur

Jazz en Rotterdam: 10 jaar magische match

Meerdere mensen steken de koppen bij elkaar om te experimenteren met jazzfestivals in Rotterdam, op scholen wordt gezocht naar mogelijkheden om jazz dieper verankerd te krijgen en horeca en hotels profiteren weer mee van die opmars. Jazz bracht Rotterdam nooit eerder zoveel voorspoed. En die lijn zet door, weten kenners.

Wie dit weekend vanaf het Rotterdamse Centraal Station de stad in komt wandelen, wordt begroet met een kruisbestuiving van ragtime-deuntjes, blues en folk. De aanwezigheid van jazzartiesten op de deurmat van de stad is niet voor niks: het North Sea Jazz Festival komt eraan. Voor de tiende keer op rij trekt een karavaan van bekende nationale en internationale artiesten, zoals John Legend, Lady Gaga, Lionel Richie en Typhoon, vanaf 10 juli van zaal naar zaal door Ahoy.

Lees ook: North Sea Jazz ‘light’ over vijf jaar op Deliplein

Magische match

Tien jaar jazz in de stad: wat heeft dat Rotterdam opgeleverd? ,,Los van de economische voorspoed die het festival de stad heeft gebracht, denk ik dat dit evenement een bevestiging is dat jazz in een stad als Rotterdam werkt", stelt Heleen Hulshof, senior projectleider Rotterdam festivals. ,,De apotheose van jazz hebben we natuurlijk in juli, maar de rest van het jaar is de muziekvorm ook volop in de stad aanwezig. Het past bij Rotterdam, want het is toegankelijk en een combinatie van oud en nieuw."

,,Het North Sea Jazz is een evenement dat het verblijfstoerisme in de stad enorm stimuleert. Het is één van de drukste periodes in het jaar," weet Claudia van der Graaf, Director of Sales en Marketing van het Manhattan Hotel. ,,Dit muziekevenement trekt mensen van over de gehele wereld naar Rotterdam. Zij verblijven hier vaak het gehele evenement in de diverse hotels. Daarnaast profiteert de gehele stad ervan: airlines, openbaar vervoer, detailhandel en horeca. Rotterdam is op deze dagen praktisch volgeboekt."

‘Sociaal aspect’

Samen met het North Sea Jazz Festival viert ook North Sea Round Town dit jaar eveneens dat het al tien jaar bestaat. Round Town is een gigantische verzameling van jazzinitiatieven die Rotterdammers een maand voor de driedaagse in Ahoy alvast laat warmdraaien, vertelt creatief directeur Mijke Loeven. Naast de economische voorspoed van het North Sea Jazz Festival benadrukt Loeven ook het sociale aspect van tien jaar jazz in de stad. ,,Met Round Town organiseren we al tien jaar lang meer dan 200 concerten op 100 locaties. Er sluiten zich steeds meer nieuwe partijen aan en we merken dat steeds meer mensen willen meedoen. Livemuziek is puur geluk. Het verbindt mensen en de initiatieven zorgen ervoor dat zij willen blijven wonen in Rotterdam."

Volgens Loeven doen Nederland en Rotterdam het internationaal gezien ook goed: ,,Op het moment hebben we ongelooflijk veel goed jazzmuzikanten in het land. De kwaliteit is gigantisch en internationaal doen we goed mee. Daar gaat een bepaalde energie vanuit."

‘Doorgroei mogelijkheden in het buitenland’

Als het aan festivaldirecteur Jan Willem Luyken ligt groeit het North Sea Jazzfestival de komende jaren door in het buitenland. ,,Naast Rotterdam en Curacao zou ik graag nog één of twee edities in het buitenland willen doen. We worden regelmatig benaderd door partijen om te kijken naar mogelijkheden. Vanuit in Nairobi en Sint-Petersburg is interesse getoond. Het is overigens niet zo dat we actief de markt opgaan om het festival te verkopen."

Volgens Luyken heeft de dynamiek van Rotterdam het festival de afgelopen jaren goed gedaan. ,,Rotterdam is de afgelopen 10 edities een geweldige gastheer geweest. In alle geledingen van de stad zijn we destijds met open armen ontvangen en tot op de dag van vandaag is die samenwerking optimaal. NSJ heeft zich inmiddels gevormd naar het karakter van de stad: jonger, diverser, rauwer, meer lef."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jazz en Rotterdam: 10 jaar magische match
Sluiten