Job Halkes
Job Halkes Binnenland 6 jul 2015 / 15:30 uur

Bewoners: Eerdmans, geen praatjes maar actie

Het plan van wethouder Eerdmans om overlastgevende en criminele jeugd harder aan te pakken kan in de Afrikaanderbuurt rekenen op veel bijval. Vooral het idee om ouders van raddraaiers aan te pakken en indien nodig tot verhuizen te dwingen valt goed. Toch willen de bewoners eerst de resultaten afwachten.

Lees ook: Rotterdam: geen subsidie meer voor hangplekken jeugd

Een buurtbewoonster die liever niet met naam en toenaam in de krant wil verwacht er in ieder geval niet veel van. „Het zijn weer mooie politieke praatjes en plannetjes, maar de hoge heren van de Coolsingel slapen vanavond wel lekker rustig in hun villawijk. En wij kunnen het doen met gillende jeugd op scootertjes die de buurt verziekt.” Toch is ze niet helemaal teleurgesteld. „De wijkagent doet wat hij kan en het gaat de laatste tijd wel ietsje beter. Maar ik ben bang dat het straks weer misgaat.”

Verbetering

Ondernemer Hicham Derdour heeft een tabakszaak op de hoek van de Putselaan en de Goede Hoopstraat. „Iedereen weet dat er hier veel overlast en criminaliteit is en dat komt mensen de neusgaten uit. De laatste tijd lijkt het wat beter te gaan. Een overlastgevend gezin is onlangs vertrokken en dat komt de rust in de straat ten goede. Laten we die goede lijn vasthouden.” Toch vreest hij wel voor de toekomst nu de gemeente gaat korten op jeugdhonken en andere faciliteiten. „Ik vrees dat ze dan ergens anders kattenkwaad gaan uithalen.”

De jeugdwerkers Fouad Al Bouayadi en zijn collega Yousef Swaghi van de stichting STJ zetten alles op alles om dat te voorkomen. „Ons doel is jeugdoverlast terugdringen en dat doen we op zeven plekken op Zuid”, legt Al Bouayadi, die teamleider is, uit. „Wij zijn er om contacten te leggen met de jongeren maar ook met de bewoners. Zo proberen we meer begrip voor elkaar te kweken. Maar wie kiest voor de criminele weg helpen we niet.”

Lees ook: Jeugdbendes in Rotterdam, hier zitten ze!

Swaghi is actief in de Afrikaanderwijk en komt heel wat tegen onder de jongeren. „Er is veel armoede, schooluitval en ze hebben vaak geen dagbesteding. Ook de kloof tussen jong en oud is groot. De jeugd is meer op straat dan vroeger, dus er is meer wrijving. Ouderen klagen over overlast, terwijl jongeren zeggen dat ze raar worden aangekeken. Het eerste contact is vaak heel negatief. Een scheldende buurman die op ze afstormt. Maar het is net zo goed buitenruimte van de jongeren.”

Praatje maken

Volgens Swaghi is het veel handiger om gewoon een praatje aan te knopen met de jongeren. „Wees in elkaar geïnteresseerd. In de Irenebuurt hebben we sessies opgezet en zijn jongeren mee gaan doen met het project Buurt Bestuurt. Dat helpt ,want ze gaan nu beter met elkaar om. Ouderen vragen nu zelfs aan ons of het wel goed gaat als ze een jongere een tijd niet hebben gezien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bewoners: Eerdmans, geen praatjes maar actie
Sluiten