Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 17 jul 2015 / 11:06 uur

Annie Verdoold opent theetuin voor arme Rotterdammer

De van televisie bekende Rotterdamse Annie Verdoold (64) opent na de zomer een theetuin in Spangen. Er komt een groot terras in de tuin die achter het wijkcentrum Het Wester Volkshuis zit.

Met dit initiatief wil ze buurtgenoten trekken die behoefte hebben aan een babbeltje. „Vaak kom je dan te weten wat er speelt in families waar problemen zijn”, zegt Verdoold.

Mishandelde vrouwen

Ze noemt als voorbeeld een Marokkaanse vrouw van wie ze weet dat ze mishandeld wordt. Die komt niet naar de eetclub die Verdoold al acht jaar lang twee avonden per week draait.

Lees ook: De Rotterdamse Annie Verdoold (64) opent na de zomer een theetuin in Spangen. Er komt een groot terras.

De tuin zit achter het wijkcentrum Het Wester Volkshuis.

Doel is om buurtgenoten te trekken die behoefte hebben aan een babbeltje. „Vaak kom je dan te weten wat er speelt in families waar problemen zijn”, zegt Verdoold.

Mishandelde vrouwen

Ze noemt als voorbeeld een Marokkaanse vrouw van wie ze weet dat ze mishandeld wordt. Die komt niet naar de eetclub die Annie sinds acht jaar twee avonden per week draait.

Die is dan ook vooral gericht op ouderen die eenzaam zijn. Maar los daarvan denkt Verdoold dat zo’n eetclub niet iets is waar de Marokkaanse vrouw op af zou komen.

Wat ze wil, is dat iedereen naar de theetuin kan komen. Zodra blijkt dat iemand hulp nodig heeft springt zij of iemand anders van het Wester Volkshuis bij.

Opgegroeid als wees

Verdoold kwam al heel jong op eigen benen te staan. Haar moeder was prostituee en stond haar af. Ze kwam in een pleeggezin dat ze op haar twaalfde verliet. Daarna belandde ze in kindertehuizen, het ene na het andere.

Maar nooit voelde ze zich er thuis. „Ik dacht altijd: later trouw ik met en rijke kerel. Dan koop ik een heel groot huis en dan begin ik een kindertehuis dat wel leuk is.”

Maar dat liep anders.

Toen ze 18 jaar was liep ze een foute man tegen het lijf die haar liet werken als prostituee. Nu zouden ze dat een loverboy noemen. Maar dat vindt Verdoold belachelijk. „Het is gewoon een pooier.”

Hij mishandelde haar en toen de maat vol was sloeg ze op de vlucht. Ze belandde in Rotterdam. Na verloop van tijd wist ze een normaal bestaan op te bouwen met een man en kinderen.

Spangen

Ze woont in Spangen, een wijk die bekend staat om haar ruige verleden van drugshandel en criminaliteit. Het leven op de straat kent Verdoold van haver tot gort. Vandaar dat ze veel projecten deed om drugsverslaafden een beter bestaan te geven en daklozen een onderkomen.

Lees ook: Helft Rotterdamse ouderen is eenzaam 

De laatste jaren richt ze zich op eenzame ouderen. „Ik kreeg een ongeluk aan mijn been waardoor ik het huis niet uitkwam. Ik was afhankelijk van mijn man en kinderen. Ik dacht: als zij er niet waren, had ik niemand.”

Veel Rotterdammers wonen alleen. Daarom begon ze een eetclub, die ook met kerst open is.

Kerst op straat

Ze herinnert zich nog een kerstavond die ze op straat doorbracht. 19 jaar was ze. „Ik belde aan bij een vriendinnetje. Ze zat met haar familie aan tafel. Tomatensoep te eten. Ze boden me niks aan. Ik moest wachten. Daarna kletsten we even. En toen moest ik de straat weer op.”

Die nacht sliep ze in een sloopauto onder een bord van golfkarton.

">Helft van de Rotterdamse ouderen is eenzaam

Die is dan ook vooral gericht op ouderen die eenzaam zijn. Los daarvan denkt Verdoold dat zo’n eetclub niet iets is waar de Marokkaanse vrouw op af zou komen.

Verdoold wil dat iedereen naar de theetuin kan komen. Zodra blijkt dat iemand hulp nodig heeft, springt zij of iemand anders van het Wester Volkshuis bij.

Jong en alleen

Verdoold kwam al heel jong op eigen benen te staan. Haar moeder was prostituee en stond haar af. Ze kwam in een pleeggezin terecht dat ze op haar twaalfde verliet. Daarna belandde ze in verschillende kindertehuizen.

Maar nooit voelde ze zich er thuis. „Ik dacht altijd: later trouw ik met een rijke kerel. Dan koop ik een heel groot huis en dan begin ik een kindertehuis dat wel leuk is.”

Maar dat liep anders.

Toen Verdoold 18 jaar was, liep ze een foute man tegen het lijf die haar liet werken als prostituee. Nu zouden ze dat een loverboy noemen. Maar dat vindt Verdoold belachelijk. „Het is gewoon een pooier.”

Hij mishandelde haar en toen de maat vol was, sloeg ze op de vlucht. Ze belandde in prostitutie om aan geld te komen. Na vijf jaar brak ze daarmee en begon ze een nieuw leven in Rotterdam. Na verloop van tijd wist ze een normaal bestaan op te bouwen met een man en kinderen.

Spangen

Ze woont in Spangen, een wijk die bekendstaat om een ruig verleden van drugshandel en criminaliteit. Het leven op de straat kent Verdoold van haver tot gort. Vandaar dat ze veel projecten deed om drugsverslaafden een beter bestaan te geven en daklozen een onderkomen.

Lees ook: Einde dreigt voor drugsproject Jobscore

De laatste jaren richt ze zich op eenzame ouderen. „Ik kreeg een ongeluk, waardoor ik het huis niet uitkon. Ik was afhankelijk van mijn man en kinderen. Ik dacht: als zij er niet waren, had ik niemand.”

Veel Rotterdammers wonen alleen. Dat weet zij ook. Daarom begon ze een eetclub, die ook met kerst open is.

Kerst op straat

Ze herinnert zich nog een kerstavond die ze op straat doorbracht, alleen. 19 jaar was ze. „Ik belde aan bij een vriendinnetje. Ze zat met haar familie aan tafel tomatensoep te eten. Mij werd niets aangeboden. Ik moest wachten. Daarna kletsten we even. En toen moest ik de straat weer op.”

Die nacht sliep ze in een sloopauto onder een bord van golfkarton.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Annie Verdoold opent theetuin voor arme Rotterdammer
Sluiten