Metro
Metro Binnenland 8 jul 2015 / 06:12 uur

Aboutaleb: Muzikale petitie voor Kusuma

Morgen zal er muziek klinken op de Coolsingel. Niet van een feest of festival, maar van een protestmars. Een muzikale protestmars van leerlingen van het Rudolf Steiner College en hun ouders tegen de uitzetting van de geliefde muziekdocent Harimada Kusuma. Een getalenteerd pianist uit Indonesië die zijn passie voor muziek weet over te brengen op zijn leerlingen. Ook zijn collega’s en andere sympathisanten zullen meelopen. Op de stoep van het stadhuis neem ik rond twaalf uur een petitie in ontvangst.

Met Kusuma krijgt het vreemdelingenbeleid wederom een gezicht. Een gezicht dat toont hoe regels en procedures kunnen schuren met de werkelijkheid. En die werkelijkheid is dat Kusuma veel voor zijn leerlingen en medemusici betekent. Maar de werkelijkheid is ook dat die regels en procedures democratisch tot stand zijn gekomen. En voor Harimada Kusuma pakken die helaas niet gunstig uit.

Lees ook: Rotterdamse leerlingen in actie voor muziekdocent

We weten ook dat de regels toegepast moet worden zonder aanzien des persoons. Er zijn ook mensen die in dezelfde situatie zitten als Harimada Kusuma, maar voor wie geen protestmars georganiseerd wordt. Die de strijd in hun eentje moeten voeren. Het beleid mag dan streng zijn, het is ook rechtvaardig. De ondertekenaars van de petitie vragen mij om voor Kusuma een verblijfsvergunning te regelen, maar als burgemeester heb ik daar de bevoegdheid niet voor. Uiteraard kan ik de petitie wel onder de aandacht brengen in Den Haag.

Harimada Kusuma is in die twaalf jaar dat hij in Nederland is, onderdeel geworden van de WIJ-samenleving en heeft zijn talenten gedeeld met leerlingen en collega-musici. Nu springen zij voor hem in de bres en dat is hartverwarmend om te zien. Daarom neem ik die petitie graag in ontvangst, morgen. Kusuma kan rekenen op de steun van de leerlingen en docenten van het Rudolf Steiner college. Het moet hem goed doen dat zo veel mensen om hem geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb: Muzikale petitie voor Kusuma
Sluiten