Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 15 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Witte de With-cafés starten BBQ-terras op Tiendplein

Twee topondernemers van de Witte de Withstraat hebben hun vizier gericht op het Tiendplein. In augustus openen ze er een barbecuerestaurant ‘Holy Smoke’ dat acht speciaal bieren gaat tappen en kreeft, kip en steak van de grill gaat serveren. Er komt een groot terras met plaats voor bijna 200 man.

De komst van Holy Smoke zou het begin kunnen worden van een nieuw bruisend uitgaansgebied in de stad. „De zaak komt op een absolute toplocatie”, zegt ondernemer Cornel Wink. „Het zit op afstand van maar een paar honderd meter lopen van Centraal Station. En het Tiendplein grenst aan de Westkruiskade. Daar is het altijd druk, ook overdag. Het is er veel multicultureler dan in de Witte de Withstraat.”

‘Ik vind het leuk’

De eerste reacties van de buurtbewoners zijn positief. „Ik vind het leuk”, zegt Yasmina Kasmi, die werkt bij het Marokkaanse restaurant Madera House. Haar terras grenst aan dat van Holy Smoke.

Eerste terras met bier

Dat het er in de toekomst net zo druk kan worden als in de Witte de Withstraat in het weekend, lijkt haar vooral „heel gezellig”. Eén van haar klanten die om vijf uur ’s middags aan de koffie zit, de in Kroatië geboren Boris, verheugt zich vooral op het bier dat hij bij Holy Smoke kan gaan drinken. „Dat kan hier niet. Dit is een halal restaurant. Holy Smoke wordt het eerste terras op het Tiendplein met bier.”

Nieuwe mensen ontmoeten

Ook Curaçaoënaar Fedija ziet de komst van Holy Smoke wel zitten. „Antillianen houden van de barbecue. Kijk maar op Koningsdag. Dan zie je ons altijd barbecueën. Je ontmoet zo veel nieuwe mensen. Dat is goed, toch?”

‘Geen alcohol’

Maar anderen zijn nog sceptisch. „Als ze er alcohol schenken ga ik er niet eten”, zegt Khaoula. „Dat heeft te maken met mijn geloof. Ik ben moslim. Ik heb keuze genoeg, ik ga liever naar een restaurant waar ze geen alcohol schenken.”

Lees ook: Cafés boos over lawaaiberisping zonder decibelmeter

Ook buurtbewoner Zico Lopes – die Kaapverdië geboren werd maar opgroeide in Rotterdam – bekijkt de komst van de twee ondernemers met argusogen. „Als ze alleen komen om hun zakken te vullen, hoeft het van mij niet. Waarom moeten het mensen van buiten zijn die hier een restaurant beginnen? Waarom kan dat niet iemand van de Westkruiskade zijn?”

Terrassen vol

Wink is eigenaar van hamburgerrestaurant Hamburg en kroeg De Zondebok & Het Zwarte Schaap op de Witte de Withstraat. Hij zet Holy Smoke op met Ron Sterk, de eigenaar van King Kong hostel op de Witte de Withstraat en mede-eigenaar van het vastgoed van het hele blok daaromheen waarin onder andere café de Witte Aap en patatzaak Fritèz zitten. Ook is hij één van de oprichters van NRCafé. Maar dat verkocht hij.

Lees ook: Meer patat en ijs op de Witte de Withstraat

De terrassen zitten daar elk weekend afgeladen vol. „We zitten op een extreme piek”, zegt Wink. „Beter wordt het niet. We waren toe aan iets nieuws, iets anders. We zien ook dat het uitgaand publiek daar naar op zoek begint te gaan. De Witte de Withstraat kennen ze nu wel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Witte de With-cafés starten BBQ-terras op Tiendplein
Sluiten