Job Halkes
Job Halkes Binnenland 18 jun 2015

‘Schrijven is een zoektocht’

Het schrijven van een verhaal is helemaal hot. Acht talentvolle Rotterdamse schrijfsters presenteren zaterdag hun verhalen in de bundel VERS#3. Maar hoe schijf je nou een goed verhaal? En hoe kom je aan inspiratie? De schrijfsters van de SKVR Topklas Schrijven geven je allemaal een tip om je op weg te helpen.

Janneke Cromjongh
Gebruik je zintuigen bij een verhaal. Beschrijf wat je proeft, ruikt, ziet, hoort en voelt. Dat laat een lezer makkelijk mee(be)leven

Jente Hoogeveen
Observeer. Onderweg, in de stad of het café. Zie wat mensen doen en luister naar wat zij zeggen. De meest bizarre verhalen en beste personages vind je op straat. Inspiratie vinden is soms minder moeilijk dan je denkt.

Ellen Klapwijk
Geef niet op. Schrijven is soms ook gewoon ploeteren. Ik vergelijk het graag met puzzelen; zoeken naar dat ene ontbrekende stukje is frustrerend, maar de blijdschap is des te groter als je ‘m vindt. Het proces laat zich niet altijd dwingen. Gooi je pennenvruchten dus aan de kant als je verstrikt raakt in (on)mogelijkheden. De meest geweldige ingevingen komen juist op onverwachte momenten.

Nikki van Manen
Een klein notitieboekje in mijn portemonnee is voor mij echt een must. Soms ontmoet ik een vreemd figuur, overkomt me iets bijzonders of heb ik een, voor mijn gevoel, briljante ingeving en denk ik: “Oh, dit zou een goed idee zijn voor een verhaal!” Maar mijn geheugen is zo lek als een zeef en bij thuiskomst herinner ik me alleen dat ik iets bedacht had, maar waarom het briljant was ben ik dan volledig kwijt. Dat boekje is mijn redding.

Marlous van Oorschot
Lees alle boeken over schrijven, vraag advies van een expert, schrijf je in voor een schrijfcursus, raak in de war van alle goed bedoelde tips, zet de eerste zin van je verhaal op papier, vergeet alles wat je geleerd hebt en doe het op je eigen manier! Het proces van schrijven gaat over de zoektocht naar en het vinden van jouw eigen stijl. En dat kan niemand je leren.

Corianne Oosterbaan
Zoek lezers. Niets helpt mij meer bij het schrijven van een verhaal dan een extra paar ogen, het liefst de scherpe, nietsontziende ogen van een medeschrijfster. Bij het schrijven van mijn verhaal voor VERS #3 heb ik ontzettend veel aan het commentaar van mijn medeschrijfsters gehad. En andersom, heb ik ook weer veel van hun verhalen (en de voortgang van de eerste, ruwe versie naar de allerlaatste, gepolijste eindversie) geleerd.

Belinda Voorkamp
Weet eerst wat zich roert in je hart. Neem dan een pen, en leer deze de weg naar je hart kennen. Het zal jouw schrijven bezielen. En elk bezield woord, is het waard te worden gelezen.

Catrien Rosendaal
Bij gebrek aan inspiratie: stel een tijd in, bijvoorbeeld vijftien minuten, en zet je pen op het papier. Pas over vijftien minuten mag die pen weer van het papier. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat je in het begin vooral honderd keer zal opschrijven dat je niet weet wat je moet schrijven of je boodschappenlijstje neerpent, maar ineens kan het tot iets leiden. Wellicht zelfs iets moois. Wellicht zelfs het begin van een verhaal!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Schrijven is een zoektocht’
Sluiten