Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 3 jun 2015 / 17:50 uur

Rotterdam ontslaat 400 ambtenaren

De komende jaren wil het stadsbestuur 400 ambtenaren ontslaan. Dat zei wethouder Pex Langenberg (D66) tijdens de vergadering van de commissie tot onderzoek van de rekening van de gemeenteraad. De bedoeling is dat dit de gemeente een besparing van 40 miljoen per jaar oplevert.

De vraag is hoe snel de gemeente dit bedrag kan inboeken.

Al 2450 banen geschrapt

Afgelopen jaren schrapte de gemeente al 2450 voltijdsbanen. Dat doel is gehaald, zei Langenberg.

Maar de financiële besparing die dat zou moeten opleveren is daarbij ver achter gebleven.

Ontslagkosten 170 miljoen euro

De kosten die gepaard gaan met het ontslag van gemeenteambtenaren bedragen tot op heden 170 miljoen euro. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat de gemeente een nieuwe functie voor hen moet zoeken bínnen de organisatie.

En ambtenaren hebben minimaal twee jaar recht op doorbetaling van loon na ontslag.

Ook zijn er ambtenaren die vallen onder een oud sociaal statuut. Daardoor hebben ze recht op doorbetaling tot aan hun pensioen, zegt de directeur van de Rotterdamse Rekenkamer, Paul Hofstra.

Hoeveel dat er zijn is onbekend.

Lees ook: Rotterdam komt bijna 200 miljoen tekort

Op dit moment staan er 500 ambtenaren op een lijst voor ‘herplaatsingskandidaten’, zei Langenberg. Een herplaatsingskandidaat is een ambtenaar die geen functie meer heeft omdat deze geschrapt is en waarvoor de gemeente een nieuwe baan moet zoeken.

Weinig banen bij de gemeente

Maar omdat er zoveel functies geschrapt zijn is, de kans dat dit binnen de gemeente lukt minimaal. Als de herplaatsingskandidaten geen baan buiten de gemeente Rotterdam vinden, krijgen ze ontslag.

Hoeveel geld de reorganisatie van de periode 2010-2014 nu exact opgeleverd heeft, bleef onduidelijk.

De gemeentesecretaris die aan het hoofd staat van het ambtelijk apparaat, de Vlaming Philippe Raets, zei wel dat het meer was dan de 14 miljoen euro en 20 miljoen euro per jaar waar raadsleden over repten.

20 procent

De intentie van het vorige college was om 20 procent te besparen op de kosten van het ambtenarenapparaat. Dat is inclusief de besparingen van de gemeente op huisvesting van ambtenaren en de ict die ze gebruiken.

Die bedroegen bij aanvang van die bestuursperiode in 2010 zo’n 900 miljoen euro per jaar. Ze zouden nu dus op rond de 700 miljoen euro per jaar moeten uitkomen.

Maar doordat de salarissen van de ambtenaren gestegen zijn, zowel door een hoger loon in de CAO als door toekenning van een extra periodiek, steeg hun gemiddelde salaris. Ook moet de gemeente meer premies betalen als werkgever. Dat komt door regels die het rijk oplegt.

Daarbij zijn er ambtenaren van de vorig jaar opgeheven deelgemeentes op de loonlijst van het stadhuis gekomen. Die zitten ook nog eens vaker in de hogere loonschalen, zei Langenberg.

Meer inhuur van externe adviseurs

De inhuur van externe adviseurs is ook weer aan het stijgen, zei Langenberg. Afgelopen jaren zat daar een slot op. „Maar het kan soms niet anders", zei hij, „omdat de gemeente bepaalde expertise nodig heeft."

Lees ook: Rotterdam moet bezuinigen, maar waarop dan?

De hoofden van de verschillende diensten – zoals stadsontwikkeling, de sociale dienst, stadsbeheer – besluiten zelf of ze een externe consultant inhuren. Langenberg krijgt rapportages van de bedragen die ze daaraan uitgeven. Als die uit de pas lopen gaat hij ingrijpen, zei hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdam ontslaat 400 ambtenaren
Sluiten