Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 2 jun 2015 / 06:43 uur

Ouali waarschuwt Pechtold voor Rotterdamse D66-leden

De Rotterdamse op islam geïnspireerde partij NIDA heeft partijleider Alexander Pechtold van D66 in de Tweede Kamer een ansichtkaart gestuurd waarop staat dat de ‘D’ van zijn partij niet staat voor ‘Democratie’ maar voor ‘Discriminatoir’.

„Ik wil dat Pechtold te weten komt hoe de fractie van D66 in Rotterdam functioneert", zegt Nourdin el Ouali die Nida oprichtte en fractieleider is in de Rotterdamse gemeenteraad. „D66 zegt altijd dat ze de democratie hoog in het vaandel heeft staan. Maar hier in Rotterdam houden ze zich niet eens aan de grondwet.”

Geen excuus

Ouali is kwaad omdat D66 afgelopen week, evenals coalitiepartij CDA, weigerde een excuus af te dwingen van Leefbaar Rotterdam-wethouder Maarten Struijvenberg van Werkgelegenheid voor de uitvoering van een proefonderzoek naar vermogensfraude onder Marokkaanse bijstandsgerechtigden.

Lees ook: Lijsttrekker Nida is mikpunt van bedreigers

Bij dit onderzoek benaderde de sociale dienst van Rotterdam uitsluitend Marokkaanse gezinnen waarvan de partners ouder dan 40 jaar waren en meer dan eens op vakantie naar Marokko waren geweest.

20 gezinnen

In totaal waren er 20 gezinnen betrokken bij het onderzoek. Bij 16 gezinnen was er niets aan de hand. Bij twee gezinnen was er twijfel of er sprake was van fraude. Bij twee andere gezinnen ontdekte de sociale dienst vermogen dat ze hadden moeten doorgeven aan de sociale dienst. Een voorbeeld was een tweede huis dat een gezin bleek te bezitten in Marokko.

Lees ook: Kinderen zeggen sorry voor terrorisme

De rechter oordeelde dat de gemeente Rotterdam dit onderzoek niet alleen onder Marokkanen had mogen uitvoeren en zei in de eerste uitspraak maar ook daarna in een hoger beroep dat de gemeente „discriminatoir” handelde. Dat had ze niet mogen doen.

Rechter verbood methode

Ouali wilde een brief van de wethouder met excuus voor de procedure waar in de gezinnen beland waren nu de rechter deze tot twee keer toe had verboden. Maar dat vond hij niet nodig.

Woordvoerder Gerda Eeuwijk van D66 zegt dat ze excuses niet nodig vindt omdat de pilot zich afspeelde in een vorige periode. Toen zat er een andere wethouder. Daarbij vindt Eeuwijk dat excuses te zwaar zijn voor een onderzoek waarbij 20 gezinnen langs moesten komen bij de sociale dienst waarvan er bij twee mogelijk en twee zeker iets mis was.

Eeuwijk: ‘kaartje kan me niet schelen’

Voor die laatste categorie vindt zij een excuus niet gepast. Dat Ouali een kaart stuurt naar Pechtold kan haar niet schelen. „Als hij wil kan ik hem de adressen van alle Tweede Kamerleden geven. Dan kan hij de kaart ook naar hen sturen.”

CDA-fractieleider Turan Yazir van de Rotterdamse gemeenteraad is wel kwaad over de kaart die ook naar CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in de Tweede Kamer gaat. „Ouali gaat over de schreef. Wij zijn hier altijd tegen alle vormen van discriminatie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ouali waarschuwt Pechtold voor Rotterdamse D66-leden
Sluiten