Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 11 jun 2015 / 12:45 uur

North Sea Jazz ‘light’ over vijf jaar op Deliplein

Een soort North Sea Jazz, maar dan in een intieme en afgeslankte vorm. Niet op en rond het terrein van Ahoy, maar rond het Deliplein op Katendrecht. Toekomstmuziek? Niet als het aan de 38-jarige Niels Eernink, eigenaar van café Kopi Soesoe, ligt.

De ondernemer bezint zich op dit moment op een plan om binnen vijf jaar in de zomer een jazzfestival op De Kaap te organiseren. Compleet met grote tent en eetkraampjes.

Steun

Zijn idee kan rekenen op steun van vijf andere ondernemers op Katendrecht. „Ik heb het plan al laten vallen bij mijn contactpersonen van espressobar Posse, Verhalenhuis Belvédère, Theater Walhalla, café de Ouwehoer en de Kaapse Brouwers: iedereen is enthousiast", vertelt Eernink.

Volgens de initiatiefnemer, tevens een groot jazzliefhebber, is Rotterdam toe aan zo’n evenement. „Het North Sea Jazz Festival is voor Rotterdam natuurlijk al jarenlang een toevoeging, maar het is ook ontzettend groot en massaal geworden. Om nog maar te zwijgen over de prijs van een kaartje. Niet iedereen kan dat betalen. Een intiemer jazzfestival op Katendrecht zou echt een aanvulling zijn op het reeds bestaande aanbod in Rotterdam. Zeer hoge prijzen zullen we hier sowieso niet vragen."

Roots

Bovendien, zo vindt Eernink, is De Kaap de meeste geschikte locatie. „Katendrecht is een logische plek omdat hier de roots liggen van de Rotterdamse jazz. Van de jaren twintig tot vijftig van de vorige eeuw vierde de muziekvorm hier hoogtij. Veel ondernemers doen nu al iets kleins met jazz, maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als we die krachten kunnen bundelen en we alle individuele initiatieven – films, borrels, optredens – kunnen samenvoegen op een tweedaags festival."

Om de samenwerking te beklinken, wil Eernink snel om de tafel. „De eerste meeting moet nog komen, maar die zal waarschijnlijk ergens deze of volgende week plaatsvinden. Het zou leuk zijn als iedereen dan een onderdeel van de gin-tonic meeneemt. Dat de een zorgt voor de glazen, de ander voor de gin en weer een ander voor de tonic. Als een soort metafoor. Voor mij staat jazz namelijk symbool voor improviseren, elkaar beter maken en krachten bundelen."

Mojo

Mojo, de organiator van het North Sea Jazz Festival, laat weten initiatieven waarbij er meer aandacht komt voor jazz en jazzgerelateerde muziek over het algemeen toe te juichen. „Zeker op een mooie plek als Katendrecht."

Lees ook: debuut Mary J. Blige op North Sea Jazz

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
North Sea Jazz ‘light’ over vijf jaar op Deliplein
Sluiten