Tess Maidman
Tess Maidman Binnenland 29 jun 2015 / 15:33 uur

Nachtje slapen in kunstwerk IJburg

Het kan haast niet anders of we krijgen een dezer dagen te maken met een hittegolf. Voor UrbanCampsite Amsterdam, waar kunst en kamperen samenkomen, is dat goed nieuws.

Het loopt storm

”Maar zelfs met regen en onweer worden er overnachtingen op de camping geboekt”, zegt initiatiefneemster Francis Nijenhuis. Deze keer is de camping, die elk jaar wordt verplaatst, tot 1 september gevestigd op IJburg.

Openluchttentoonstelling

UrbanCampsite wil gasten op een andere manier kennis laten maken met braakliggend terrein rondom Amsterdam. ”Dit wordt gedaan met een openluchttentoonstelling van kunstwerken waar de gasten in slapen. Daarom wordt het een camping genoemd.”

Boost

Dankzij architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) heeft UrbanCampsite Amsterdam de kans gekregen de camping op IJburg te vestigen. “IJburg is één van de minst populaire plekken van Amsterdam. Om deze reden willen we dit eiland een nieuwe boost geven.” Urbancampsite mag overdag door iedereen worden bezocht. Nijenhuis ziet de gasten als onderdeel van de tentoonstelling. ”Ze worden soms wakker terwijl bezoekers aan het rondkijken zijn.”

Duurzaamheid

Behalve kunstobjecten waarin mensen kunnen slapen, valt de duurzaamheid op. Zo moet je via een ‘village pomp’ water uit het IJmeer pompen voordat je kunt douchen of naar de wc kunt. ”Het water dat uit het meer komt, wordt gezuiverd doordat je pompt. Wil je douchen, dan duurt het vijf minuten voordat je genoeg water hebt.”

Behoeftes

Naar de wc gaan, is ook geen dagelijkse gewoonte. ”Alles valt in een grote buis naar beneden en komt via een slang terecht in een grote plantenbak die onder de wc staat. De planten zuiveren het vocht, dat naar het meer gaat. Na het poepen, moeten gasten er stro overheen gooien.” Van stank is geen sprake volgens Nijenhuis, want die ‘vaagt weg’ via een andere buis.

Gast

Kerry Dalton uit Nieuw-Zeeland is hier samen met een vriendin voor vier nachten. Ze slaapt in de Solid Family, een dumbbellvormig object, dat honderd euro per nacht kost. ”Het idee van design en duurzaamheid sprak me aan. Je bent in het dagelijkse leven minder bewust van het milieu. Op deze plek ben je dat juist wel. We hadden ook in een hotel kunnen overnachten waar wifi en luxe is, maar we hebben gekozen hier te verblijven. Hier moeten we ons water pompen voordat we kunnen douchen.” Kerry gaat naar meerdere steden in Europa, maar ze weet zeker dat deze plek eruit gaat springen. ”Dit is een ongewone bestemming waar ik een blijvende herinnering aan zal hebben.”

Marineterrein Amsterdam

De plannen van de initiatiefneemster voor volgend jaar zijn nog niet rond. ”Maar wat ik graag zou willen, is de camping ooit een keer vestigen op het marineterrein in Amsterdam”, aldus Nijenhuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nachtje slapen in kunstwerk IJburg
Sluiten