Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 24 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Haal uw kind van basisschool De Verbinding’

Onderwijswethouder Hugo de Jonge raadt ouders van kinderen op basisschool De Verbinding aan nog voor het nieuwe schooljaar een andere basisschool voor hun kroost te zoeken. In een brief die hij woensdag naar de ouders stuurde, waarschuwt hij hen voor de slechte kwaliteit van de school.

Zeer zwak

De inspectie bestempelde De Verbinding vorig jaar al als ‘zeer zwak’. Uit het rapport bleek toen dat het onderwijs op de school niet in orde was. Zo zouden leraren de lesstof niet duidelijk uitleggen, was er nauwelijks hulp voor zorgleerlingen en bestond er geen kwaliteitsplan. Tevens telde De Verbinding toen 64 leerlingen, terwijl een school wettelijk 303 leerlingen moet hebben om te mogen voortbestaan.

Te laat

De inspectie gaf de school tot 2017 om aan deze wettelijke norm te voldoen en een jaar om zich te verbeteren. Het tussentijdse kwaliteitsonderzoek is echter verschoven naar juli, waardoor het nieuwe inspectierapport pas half september verschijnt. Dat is volgens De Jonge te laat. „Ouders moeten op basis van goede, actuele informatie kunnen beslissen over de schoolkeuze voor hun kind. De ouder moet ook in staat worden gesteld tijdig voor een andere school te kiezen. Het nieuwe schooljaar is daarvoor natuurlijk een goed moment", stelt hij. Te laat ingrijpen heeft volgens de wethouder grote gevolgen, zoals een niet meer in te halen leerachterstand.

Uitzonderlijk, maar niet voor het eerst

Hoewel het versturen van een dergelijke brief een uitzonderlijke stap is, is het in Rotterdam eerder voorgekomen. Voormalig onderwijswethouder Leonard Geluk stuurde al eens een brief aan de ouders van kinderen op de Ibn Ghaldounschool, die later de deuren moest sluiten wegens examenfraude.

Sluiten

Het liefst ziet De Jonge de deuren van basisschool De Verbinding zo snel mogelijk sluiten, maar daar is de gemeente niet toe bevoegd. „De school is niet levensvatbaar en daarvan zijn ouders maar voor de helft op de hoogte. Dat kan niet," licht hij zijn brief toe.

Lees ook: Filosofiefaculteit EUR lijkt gered

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Haal uw kind van basisschool De Verbinding’
Sluiten