Marinka Wagemans
Marinka Wagemans Binnenland 2 jun 2015 / 10:36 uur

Allemaal het dak op met de Rotterdamse Dakendagen

Door de hele wereld worden de laatste jaren evenementen op de daken van de hoogste gebouwen gehouden. New York, Londen – en in Nederland dan natuurlijk in Rotterdam! Tijdens de allereerste editie van de Rotterdamse Dakendagen op 11 tot en met 14 juni kun je vanaf maar liefst 43 daken de Rotterdamse skyline bewonderen.

Lees ook: Trappenloop in het hoogste pand van de Benelux

Vandaag maken initiatiefnemers Leon van Geest en Joep Klabbers het tot nog toe onbekende programma bekend. „Dat was niet de intentie, dat komt gewoon omdat het programma pas sinds afgelopen weekend afgerond is", vertelt Klabbers. De initiatiefnemers vinden het zonde dat alle ruimte van de ‘wereld boven ons’ niet benut wordt, dus zo kwamen zij op het idee verschillende activiteiten te organiseren op de daken van Rotterdamse gebouwen. „Er is een hele nieuwe wereld boven ons. Het gaat bij de Rotterdamse Dakendagen puur om de beleving van de stad en de sfeer."

Van relaxed loungen tot silent disco

Van relaxed loungen op het Groothandelsgebouw, yogales op het dak van De Doelen, street-art bekijken op de Parking Westblaak tot concerten op de Laurenskerk – de Rotterdamse Dakendagen zijn zowel voor kinderen, alles daar tussenin én hun ouders een belevenis. Op donderdag 11 juni wordt het evenement om 21.00 uur officieel geopend met een silent disco op de Parking Westblaak.

Lees ook: ‘Op z’n Rotterdams’: drie dagen feest

Met de Rotterdamse Dakendagen krijg je de kans om op plaatsen te komen die eerder niet toegankelijk waren voor publiek: het dak van de Bijenkorf, het Erasmushuis en de Delftse Poort. „Maar ook plekken die wel toegankelijk zijn worden niet genoeg benut, zoals bijvoorbeeld de Parking Westblaak. Het is daar prachtig, en er komen nu alleen maar een paar skaters", vertelt Klabbers.

‘Kaartverkoop gaat hard’

Hoeveel kaarten er tot nu toe precies verkocht zijn weet Klabbers niet, maar ‘het gaat hard’. In totaal is er op de zaterdag en zondag plek voor tweeduizend man. Voor de avondactiviteiten op donderdag en vrijdag zijn losse kaarten verkrijgbaar. „Als we naar het enthousiasme op Facebook kijken, waren we al driedubbel uitverkocht", lacht hij. Een dagkaart voor het weekendkost 10 euro. Om de drukte te controleren is er een app ontwikkeld. Hier zie je tijdens de Dakendagen hoe druk het is op het dak waar je naartoe wilt.

‘Daken moeten een verlengde van de openbare ruimte worden’

Een tweede editie is zeker een ambitie van Klabbers. „Maar over tien jaar hoop ik dat dit evenement niet nodig is, en de ruimte op de daken uit zichzelf al benut wordt. Dat men gewoon tennist, vist, of wat dan ook op het dak. Het moet gewoon een verlengde van de openbare ruimte worden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Allemaal het dak op met de Rotterdamse Dakendagen
Sluiten