Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 7 mei 2015

Weer coffeeshop in centrum dicht

En alweer is er een coffeeshop op de Nieuwe Binnenweg dicht gegaan. Op 18 april ging het rolluik van wiethandel Pluto ineens niet meer omhoog.

Door de gaatjes van het geperforeerde scherm heen viel te lezen dat er sprake was van ongelukkige familieomstandigheden. Maar nu, drie weken later, blijkt er heel iets anders aan de hand te zijn.

Onderzoek naar crimineel geld

De eigenaar van Pluto moest een nieuwe vergunning aanvragen. De oude liep namelijk op 18 april af.

Maar gedurende de procedure besloot de gemeente de gangen van de eigenaar van Pluto aan een uitvoerig onderzoek te onderwerpen. Zo lichten medewerkers van justitie de boekhandel van de wiethandelaar door om te checken of er sprake is van crimineel geld.

„Dat hoort allemaal bij het onderzoek van de gemeente waaraan deze ondernemer onderworpen is", zegt gebiedsvoorzitter Suardus Ebbinge (D66).

‘Mensen staan buiten in de rij”

Ebbinge is het restrictieve beleid van de burgemeester zat. „We hebben niet eens gehoord dat Pluto dicht ging. Waarom eigenlijk niet?"

De enige coffeeshop die in dat deel van de Nieuwe Binnenweg nog open is, is Skyhigh. „Daar zien we nu geregeld mensen buiten in een rij staan. Die moeten wachten tot ze naar binnen mogen. Anders wordt het te vol."

Lees ook: Rotterdamse coffeeshops willen langer open

Elke keer dat er een coffeeshop dicht gaat krijgt Ebbinge meer klachten dat de drugshandel op straat welig tiert. „Ze staan nu zelfs al op de Rochussenstraat te handelen", zegt Ebbinge.

Dat betekent dat de handel uitbreidt. Tot nu toe waren er vooral klachten over drugshandel in uitgaansstraten zoals de Witte de Withstraat.

‘Straatdealers op Rochussenstraat’

Eerder klaagden bewoners en ondernemers van de Nieuwe Binnenweg al dat ze in de buurt van hun winkel of huis worden aangesproken door handelaren die hen vragen of ze drugs willen kopen.

De overlast is volgens hen toegenomen na de sluiting van coffeeshop Nemo. Dat was een van de grootste coffeeshops van de stad die zat op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de ‘s Gravendijkwal.

De politie trof daar eind januari 120 kilo wiet aan na een anonieme tip dat er een vuurwapen zou liggen. Terwijl de gedooghoeveelheid op een halve kilo per vestiging ligt.

De rechter besloot echter dat Nemo weer open mocht zolang de gemeente het bezwaar van de eigenaar tegen de sluiting niet afgehandeld heeft. Maar toch bleef de zaak dicht. Zijn vergunning om er wiet te mogen verkopen, liep namelijk af.

Het zou te weinig nut hebben om de zaak voor enkele maanden te heropenen.

‘Coffeeshops moeten tot middernacht open’

Ebbinge wil nu dat burgemeester Aboutaleb zijn drugsbeleid drastisch bijstelt en is van plan om in actie te komen om dat voor elkaar te krijgen. „We gaan als gebiedscommissie van het centrum een advies aan de gemeenteraad en het stadbestuur schrijven. We willen dat alle coffeeshops in het centrum tot twaalf uur ‘s nachts open mogen blijven."

De meesten moeten nu namelijk om tien uur ‘s avonds al dicht. „Dat veroorzaakt overlast op straat van dealers. Daar willen we vanaf."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weer coffeeshop in centrum dicht
Sluiten