Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Titanenstrijd om hotel in Amsterdamse binnenstad

Hotel The Toren heeft de twijfelachtige eer de langstlopende juridische procedure in Amsterdam te voeren over vergunningen. Al zeventien jaar vechten omwonenden, gemeente, hoteleigenaar en Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) elkaar de tent uit over de bouw van een extra verdieping.

Momenteel loopt er nog een zaak bij de Raad van State, de zoveelste, vertelt hoteleigenaar Eric Toren. „Ik heb de afgelopen jaren zeer aanzienlijke kosten gemaakt voor advocaten, architecten en adviezen om de bovenste verdieping als bouwplan gereed te krijgen. Mocht de extra verdieping er ooit komen, dan mag ik blij zijn als ik weer een deel van deze kosten kan terugverdienen."

Fouten

In 1991 nam hij de zeventiende-eeuwse patriciërswoning aan de Keizersgracht over van zijn vader, een rijksmonument. Een jaar later ontstond het plan om achter de kap een doosvormige verdieping voor twee extra hotelkamers te bouwen. En vanaf 1997 begon het gedoe met rechtszaken over allerlei vergunningen: de monumentenvergunning, de bouw- en de sloopvergunning. Procedures die, als het even tegenzit, jaren kunnen duren. Bijkomend probleem is dat de gemeente een aantal fouten heeft gemaakt, zo blijkt uit diverse uitspraken van de rechter.

Illegaal

Kort gezegd vinden enkele omwonenden en de VVAB dat Hotel The Toren een rijksmonument naar de vernieling helpt en stellen ze dat het pand ’een vele jaren voortgaand proces van illegaal slopen, verbouwen en renoveren kent’. Eric Toren vindt juist dat hij alles in het werk stelt om zijn tophotel in originele staat en met authentieke details terug te brengen.

The Toren heeft inmiddels wel een monumentenvergunning, maar de bouwvergunning voor de doosvormige opbouw is in april bij de rechtbank gesneuveld. Ook tikte de rechter stadsdeel Centrum op de vingers omdat dat te veel naar de belangen van ondernemer Eric Toren zou hebben geluisterd. Beide partijen zijn weer in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Inmiddels buigt ook de gemeentelijke Ombudsman zich over de zaak.

Strijd

„Hotel The Toren houdt ons al jarenlang bezig en het kost ontzettend veel tijd, energie en geld”, verzucht Walther Schoonenberg van de VVAB. „Het is stuitend te zien met welk gemak de gemeente al jarenlang vergunningen verleent. We worden er moedeloos van, maar we blijven strijden voor een opbouw die wél acceptabel is. Het stadsdeel zou de partijen juist bij elkaar moeten brengen.”

Lees ook: Amsterdam populairste hotelstad van Nederland

Ondertussen lijken er alleen maar verliezers in deze zaak te zijn. Toch is stoppen voor geen van de partijen een optie. „Ik verwacht dat het einde in zicht is”, stelt Toren optimistisch. „Ik heb er slapeloze nachten van gehad en ben er een paar jaar geleden tijdens de crisis bijna failliet aan gegaan. Er zijn de afgelopen jaren 5000 nieuwe hotelkamers in de binnenstad bijgekomen. Ik wil twee suites op het dak en daar ben ik al zeventien jaar voor aan het strijden. Dat vind ik heel triest.”

In een officiële reactie laat het stadsdeel Centrum weten dat zolang de zaak onder de rechter is, er geen mededelingen worden gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Titanenstrijd om hotel in Amsterdamse binnenstad
Sluiten