Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 19 mei 2015 / 15:12 uur

Straks ook dag en nacht los in de ‘nieuwe Trouw’

In het voormalige gebouw van het Iedersland College in West moet hij straks komen: ‘de nieuwe Trouw’. De initiatiefnemers van de befaamde Amsterdamse club, die in januari zijn deuren moest sluiten, komen met een gloednieuwe plek om te feesten. En één van de belangrijkste ingrediënten voor een fenomenale nachtclub lijkt al aanwezig: de club heeft de 24-uursvergunning al binnen. ,,De vergunning maakt het mogelijk huidige stigma’s te doorbreken.”

Lees ook: Burgemeester laat Amsterdammers 24 uur lang dansen

Verklappen

Olaf Boswijk, oprichter van Trouw, kan op dit moment nog weinig verklappen over het nieuwe concept. Het kan nog wel maanden duren voordat hij meer kan zeggen, zo heeft hij laten weten. De verdere plannen voor de kersverse club lijken dus nog in de kinderschoenen te staan, maar de vergunning om 24 uur per dag los te gaan is al wel in de wacht gesleept.

Meer bieden

In totaal zullen er straks vijf plekken in de stad zijn waar dag en nacht gefeest kan worden. Ook Radion in West en het Cruqiusgilde in Oost krijgen toestemming om hun deuren 24 uur per dag open te gooien. ,,Door een betere overloop van dag naar nacht en andersom kunnen we ons publiek veel meer bieden dan alleen een clubavond, maaltijd in het café of een tentoonstelling. Voor ons is de vergunning een immense verrijking”, vertelt Marjet Wesselink van Radion. ,,Daarnaast kunnen we zo de huidige stigma’s doorbreken.”

Oud schoolpand

Het oude schoolpand waar ‘de nieuwe Trouw’ zich gaat vestigen staat al een tijdje leeg. Het Iedersland College verhuisde eerder naar het Westelijk Havengebied. De straat waar de nieuwe club komt is er een zonder huizen in de directe omgeving.

Vraag is groot

Elke club in Amsterdam die een 24-uursvergunning wil kon een voorstel indienen bij de gemeente. ,,Er zijn in totaal dertien uiteenlopende concepten ingediend. We hebben bij het maken van onze keuzes rekening gehouden met bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de locatie, parkeermogelijkheden en overlast voor omwonenden”, aldus burgemeester Van der Laan. Volgens hem is de vraag zo groot, dat er besloten is om in totaal vijf clubs toestemming te geven om mensen er dag en nacht te laten dansen.

Pilots

Ook dient de branche als aanjager van het nachtleven, zegt de burgemeester. ,,De Gemeente Amsterdam voert op dit moment verschillende pilots uit in de stad met het verruimen van de openingstijden. Met het uitvoeren van de pilots wordt steeds gezocht naar de balans tussen wonen, werken en recreëren in de stad”, vertelt hij. De resultaten worden volgens hem gebruikt bij het verder vormgeven en verrijken van het Amsterdamse nachtleven.

Naast de drie bovengenoemde clubs heeft de Tolhuistuin al een 24-uursvergunning en heeft Toren Overhoeks deze eerder al toegezegd gekregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straks ook dag en nacht los in de ‘nieuwe Trouw’
Sluiten