Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 1 mei 2015 / 16:08 uur

Rotterdammers malen niet om gesloten NS-poortjes

Business as usual. Dat is het beeld op de eerste dag dat de poortjes in de hal van centraal station gesloten zijn. Alleen passanten die inchecken met een OV-chipkaart kunnen er door. Als ze binnen een uur uitchecken kost dat ze geen saldo. Dan registreert de kaart dat de incheck geannuleerd is.

Lees ook: NS deelt tulpen uit bij sluiten poortjes Rotterdam 

„Ik had meer gedoe verwacht”, zegt een service medewerker van de NS die elke dag toezicht houdt op het reilen en zeilen in de hal. Daar wandelen dagelijks vele duizenden passagiers door heen om hun trein te halen. „Maar de mensen gedragen zich niet anders dan andere dagen."

Volle bak

Sommigen komen alleen om iets lekkers te kopen in een van de snacktentjes die er staan. Starbucks, Julia’s pasta, Yam Yam noodles, een Albert Heijn to go, lingerie en kousen zaak Jambelle. Dat zijn allemaal zaken waar je ook naar toe gaat omdat ze dichtbij zijn, en niet omdat je er langs loopt voordat je op de trein stapt.

„Ik had verwacht dat de hal tussen de poortjes leger zou zijn”, zegt de NS service medewerker. „Maar je ziet het: het is er druk.”

Verkoopster Inge van de Broodzaak ziet ook nog geen verschil. „Wij hebben veel klanten die werken in de kantoren hier in de buurt, zoals het Groot Handelsgebouw en die hier een broodje kopen voor de lunch. Toen de NS een proef deed met het sluiten van de poortjes slonk de klandizie enorm. Maar nu waren er gewoon evenveel klanten als altijd.”

Voor een snack naar CS

Datzelfde zegt filiaalmanager Morteza van de Albert Heijn to go. „Maar het kan zijn dat het ’s avonds nog gaat tegenvallen. Veel mensen die hier dichtbij wonen komen zo rond zeven of acht uur ’s avonds om een paar kleine inkopen te doen.”

Ook noodles bar Yam Yam verwacht dat áls hij een paar klanten minder zal krijgen, het die groep is: buurtbewoners die ’s avonds naar het station komen om er nog even een snelle snack te halen. Die eten ze thuis achter de buis op.

Geen agressie

„Iedereen was goed voorbereid”, zegt de service medewerker van de NS. Alle mensen wisten dat de poortjes dicht zouden gaan vanwege de veiligheid van medewerkers van de NS. „We hebben het op de radio en televisie verteld.”

Tijdens de proef was dat anders. „Toen werden er mensen agressief omdat ze niet begrepen waarom ze niet gewoon door konden lopen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdammers malen niet om gesloten NS-poortjes
Sluiten