Marinka Wagemans
Marinka Wagemans Binnenland 5 mei 2015 / 11:17 uur

PvdA schrikt van uitvalcijfers mbo’ers

Steeds meer mbo’ers die instromen op een hbo-opleiding op de Hogeschool Rotterdam, gaan daar zonder diploma weer weg. Als het aan het gemeenteraadslid en woordvoerder Onderwijs Co Engberts ligt, gaan de partijen binnen de Rotterdamse gemeenteraad binnenkort om de tafel zitten om hierover te praten. „Vandaag of morgen stuur ik nog een brief naar wethouder Hugo de Jonge met vragen hierover,” zegt de PvdA’er.

Lees ook: Leerlingen moeten Cito overdoen na blunder school

Uit recente cijfers blijkt dat na vijf jaar studeren slechts 57 procent hun diploma behaald heeft, terwijl dat vier jaar geleden nog 64 procent betrof. Deze neerwaartse lijn is grotendeels toe te schrijven aan de instromende mbo’ers die massaal uitvallen in de propedeuse.

‘Probleem van de stad’

„Het is misschien standaard om te zeggen, maar ik ben heel erg geschrokken,” vertelt de PvdA’er. De mbo’ers hebben dan wel al een opleiding afgerond, maar volgens Engberts is het een ambitie van de stad om zo veel mogelijk jongeren hoger op te leiden en dus door te laten stromen.

‘Kwetsbare groep’

Ieder jaar stromen er ongeveer 2700 mbo’ers door naar de Hogeschool. Vooral onder het aantal jongens met een niet-westerse achtergrond is het slagingspercentage bijzonder laag. Maar één op de zes van hen haalt binnen vijf jaar een diploma. Vier jaar geleden was dat nog één op de drie.

Maar ook de vrouwelijke studenten die instromen vanuit het mbo doen het steeds slechter: 26 procent studeert nu binnen vijf jaar af, terwijl dat er voorheen 39 procent waren. „Misschien is dit een kwetsbare groep en moet daar meer aandacht aan worden besteed. Het zijn onze Rotterdamse leerlingen. Hun ambities en capaciteiten moeten worden nageleefd.”

Lees ook: Toch diploma voor leerlingen die niet kunnen rekenen 

‘Niet alleen probleem Hogeschool’

„De Hogeschool heeft zelf aangegeven dat ze niet goed weten wat de oorzaak is, maar ik vind het goed dat ze dat onderzoeken,” zegt Engberts. „Het is een rare daling. Misschien zit het mis bij de voorbereiding vanuit het MBO.”

Daarom vindt het raadslid dat het probleem niet alleen bij Hogeschool Rotterdam ligt en wil hij om de tafel met de andere partijen. „Ik ga vragen stellen aan de wethouder over dit probleem. Uit deze cijfers blijkt dat er extra aandacht aan besteed moet worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PvdA schrikt van uitvalcijfers mbo’ers
Sluiten