Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 12 mei 2015

Per week 33 ongevraagde folders in je brievenbus

De Nee-Nee-sticker op brievenbussen in Amsterdam moet verdwijnen. Voortaan moeten reclamefolders alleen nog bezorgd worden bij mensen met een nieuwe Ja-Ja-sticker op hun bus. Hiermee moet een einde komen aan 33 ongevraagde folders per week op een adres.

Brievenbussen zonder Ja-Ja worden dan automatisch vrijgesteld van gedrukte reclame. De Amsterdamse Partij voor de Dieren heeft hiervoor een fvoorstel ingediend.

”Het systeem waarbij mensen eerst een sticker met Nee-Nee moeten aanvragen om gedrukte reclame te kunnen weren is compleet achterhaald”, zegt Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam.

Bewust kiezen

”Tegenwoordig komt reclame op allerlei digitale manieren naar de mensen toe, dus waarom zouden we mensen die geen gedrukte reclame willen nog dwingen om zo’n Nee-Nee-sticker op te halen of te bestellen? Wij zeggen: genoeg is genoeg!”

Van Lammeren wil dat reclameblaadjes alleen nog op de mat vallen bij mensen die daar bewust voor kiezen. ”Wij keren het systeem om. Reclamefolders zijn slecht voor het milieu en daarom willen wij iedereen daarvan vrijstellen. Mensen die wél reclame willen hebben, kunnen een Ja-Ja-sticker op hun bus plakken.”

34 kilo papier

De cijfers liegen er niet om. Huishoudens zonder brievenbusstickers met Nee-Nee krijgen gemiddeld 33 ongevraagde folders per week. Dat staat gelijk aan 34 kilo papier per jaar. In drie op de tien gezinnen gaat alles linea recta naar het ongelezen oud papier. ”Alleen dit is al een aanslag op het milieu”, zegt Van Lammeren, die de Amsterdamse cijfers ook paraat heeft.

Lees ook: ‘SP schuldig aan spammen huishoudens Rotterdam’

”In onze stad zijn er 320.000 gezinnen die geen Nee-Nee-sticker hebben geplakt. Dit betekent dat er jaarlijks ongeveer 550 miljoen folders op de mat belanden. Dat staat gelijk aan een kleine 11 miljoen kilo papier per jaar in Amsterdam, ongelofelijk!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Per week 33 ongevraagde folders in je brievenbus
Sluiten