Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe sekstenten onder strenge voorwaarden welkom

Rotterdam wil onder strenge voorwaarden nieuwe seksexploitanten toelaten. Wel worden deze aanvragen doorgelicht met de wet Bibob om te voorkomen dat criminelen een poging doen om een vergunning te bemachtigen. Dat valt te lezen in de Nota Prostitutie en seksbranche Rotterdam. Ook gaat het aantal controles omhoog en wordt de minimumleeftijd om te werken in de prostitutie opgetrokken naar 21 jaar.

Lees ook: Prostitutieleeftijd verhogen in Rotterdam

Rotterdam telt nu 66 seksgerelateerde ondernemingen. In drie gebieden in de stad mogen nieuwe bedrijven zich niet vestigen. Het gaat om de ’s-Gravendijkwal, de grens van Tarwewijk en Carnisse en de grens tussen de wijken Bloemhof en Vreewijk. Daar is volgens de gemeente al genoeg aanbod van seksgerelateerde bedrijven. De leefbaarheid van de wijken komt onder druk te staan als daar nog meer bedrijven bijkomen.

Om de prostituees te beschermen tegen uitbuiting gaat de minimumleeftijd omhoog van 18 naar 21. Tot 2018 is er een overgangsregeling van kracht, waardoor mensen tussen de 18 en 21 niet meteen op straat staan. Op de zogenaamde thuiswerkers heeft de gemeente minder grip. Uit onderzoek blijkt dat er in Rotterdam zo’n 1.000 mensen thuis klanten ontvangen.

Lees ook: Vrouwen zetten vrouwen aan tot seks met vreemden

Daarnaast moet de ondernemer verplicht een bedrijfsplan opstellen waarin hij afstand neemt van misstanden in de branche. Dit bedrijfsplan is nodig om in aanmerking te komen voor een verlenging van de vergunning. Ook moet hij verplicht bijeenkomsten bijwonen om signalen van misstanden beter te gaan herkennen. Daarnaast komen er strengere regels voor de hygiëne.

De voorstellen van het college worden binnenkort in de gemeenteraad besproken. Als die akkoord gaat dan gaat de nieuwe regeling per 1 juli in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe sekstenten onder strenge voorwaarden welkom
Sluiten