Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 1 mei 2015 / 12:15 uur

Naam van nieuwe Rotterdamse club zorgt voor commotie

Commotie en consternatie over de naam van een nieuwe Rotterdamse club annex cocktailbar die in juni zal openen op het dak van Het Groothandelsgebouw. The Suicide Club, uit het Engels vertaald De Zelfmoord Club, zoals de naam van de nieuwe horecagelegenheid luidt, valt niet bij iedereen in de smaak en lokt online uiteenlopende reacties uit.

Tegen zere been

,,Doe eens even normaal joh! Ik vraag me oprecht af waarom er voor deze naam is gekozen. Ik vind dit een beetje zielig," reageert Jeroen Ballot, werkzaam als culinair adviseur in de Rotterdamse horecabranche. ,,Hoe makkelijk is het om mensen zo op ideeën te brengen? Ik denk ook dat je veel mensen hiermee tegen het zere been schopt. Ik heb zo’n drama zelf twee keer in de familie en een keer in de vriendenkring meegemaakt en vind dit getuigen van weinig respect."

Weinig sympathie

Ballot plaatste de aankondiging van de club op zijn Facebook en kreeg daar tientallen reacties op. ,,Onder meer van een vrouw die haar man op deze manier is verloren. Andere mensen hebben laten weten het gek, belachelijk, vreemd en vreselijk te vinden."

‘Niet smaakvol’

Ook Hans Prummel, merknaamdeskundige en verbonden aan De Naamafdeling, zet vraagtekens bij de titel. ,,Een goede naam moet het concept verwoorden en dat zie ik hier niet in terug. Ik vind deze naam in combinatie met de plek, de club bevindt zich op een dakterras, dan ook niet erg smaakvol. Je kunt hip zijn, maar je kunt ook doorslaan."

Het gevolg? Prummel: ,,Sommige mensen zullen nooit een bezoekje brengen omdat ze zelf te maken hebben gehad met zelfdoding. Anderen kan het juist weer aantrekken. Want dit is spannend, stout en omstreden."

Wereldse uitgaansgelegenheid

Met de The Suicide Club krijgt Rotterdam er volgens Nikki van Dijk, één van de initiatiefnemers, een wereldse uitgaansgelegenheid bij. ,,Je begrijpt de naam of je begrijpt de naam niet. Onze doelgroep heeft hem in ieder geval begrepen, want wij hebben al heel veel positieve reacties ontvangen", aldus Van Dijk.

‘Edgie, sexy, op het randje’

,,De naam is op tafel gekomen tijdens een brainstormsessie en beschikt over alles wat de club moet zijn: edgie, sexy, op het randje. We zoeken in food, drinken, art, fashion en muziek de grenzen op. We willen vooruitstrevend zijn en daar hoort lef bij. De naam The Suicide Club staat dus precies voor wie we zijn en moet je dus ook vooral met een knipoog nemen. Ik begrijp de ophef wel, maar de naam staat als een huis.’

The Suicide Club op de achtste etage opent eind juni de deuren. Wat we kunnen verwachten? ,,Je krijgt een beetje het gevoel alsof je op de top van de wereld staat. Iedere wereldburger gaat zich hier thuis voelen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Naam van nieuwe Rotterdamse club zorgt voor commotie
Sluiten