Bianca Brasser
Bianca Brasser Binnenland 25 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Met vegetarische gyros de vette hotdog verdrijven

Op festivals en markten in onze hoofdstad zijn ze voor menig Amsterdammer al een begrip: Vleesch noch Visch. Bekend om hun hippe foodtrucks waar ze sinds 2011 Griekse pita met vegetarische gyros en verse huisgemaakte tzatziki verkopen. De populaire vleesloze broodjes gaat Vleesch noch Visch nu ook op straat verkopen. Op een vaste locatie op de Schaepmanstraat in Amsterdam West opent volgende maand een Vleesch noch Visch-kiosk.

Vette hap

„In heel de wereld kan je heerlijk en gezond eten op straat, behalve in Nederland”, zegt Steff Veldkamp, oprichter van Vleesch noch Visch. „Hier betekent streetfood: patat, hotdogs en oliebollenkramen. Een vette hap. Wij willen laten zien dat het ook anders kan.”

Eigenlijk wilde Veldkamp een foodtruck op een vaste locatie in Amsterdam neerzetten, maar een vergunning hiervoor krijgen, bleek een onmogelijke en tijdrovende klus. „Deze vorm van streetfood werd gelijk getrokken met bijvoorbeeld hotdogverkopers”, zegt Veldkamp. „De wachttijden voor bestaande plekken, zoals in het Vondelpark kunnen daardoor oplopen tot zo dertig jaar.”

Kiosk

Inmiddels is de gemeente Amsterdam wel gestart met een pilot om duurzame en vernieuwende foodtruck-concepten een kans te geven, maar Veldkamp besloot een andere, snellere, koers te varen. „Wij zien een kiosk gewoon als een foodtruck zonder wielen en zien hier een kans om het voortouw te nemen op de nieuwe gezondere manier van streetfood”, zegt Veldkamp.

Lees ook: Amsterdam experimenteert met voedselwagens op straat

Pimpen

De kiosk zal begin juni openen, maar er is nog veel werk aan de winkel. „Met omgevallen Amsterdamse bomen, die anders in de houtversnipperaar terecht zouden komen, willen we de kiosk meer kleur geven”, zegt Veldkamp. „Ook komt er een kruidentuintje op het dak. En we willen een leuk terrasje met een houten bar maken. We gaan het pleintje helemaal opleuken, met lichtjes in de bomen. Wie nu uit zijn werk komt en geen zin heeft om te koken, is aangewezen op de snackbar of een restaurant. Het grote gat tussen die twee opties willen wij opvullen.”

Lees ook: Meer dan alleen hotdogkramen

MIK

De kiosk die Vleesch noch Visch huurt, is onderdeel van het concept MIK Amsterdam (Multi Inzetbare Kiosken in Amsterdam). 18 kiosken worden verhuurd aan innovatieve ondernemers die duurzaamheid nastreven en een positieve bijdrage leveren aan de wijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met vegetarische gyros de vette hotdog verdrijven
Sluiten