Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 10 mei 2015

Met man en macht vechten tegen kanker van Fady

Actie. De familie Ghorghy probeert zoveel mogelijk geld in te zamelen om de doodzieke Fady (4) in Amerika behandeld te krijgen.

Neuroblastoom kinderkanker. Die woorden hebben tijd nodig voordat ze echt doordringen. De 4-jarige Fady Ghorghy heeft sinds november vorig jaar neuroblastoom kinderkanker, wat neerkomt op een kwaadaardige tumor in zijn zenuwstelsel.

Ziekenhuisbezoeken

Met man en macht werkt zijn familie, die woont achter de Slinge in Rotterdam-Zuid, aan het opzetten van een stichting waarmee ze hopen zoveel mogelijk geld op te halen voor een behandeling in Amerika. „Sinds november vorig jaar staat ons leven in het teken van ziekenhuisbezoeken. Via het Maasstad Ziekenhuis en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam zijn we terecht gekomen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. We reizen daar wekelijks, soms dagelijks, naar toe. De autoteller staat nu al op 4000 kilometer,” vertelt vader Abdel Ghorghy strijdvaardig.

Nachtmerrie

Zowel Abdel als zijn vrouw Ihssan leven in een waarheid geworden nachtmerrie. Want hoewel de vrolijke Fady lachend door het huis banjert en speelt met zijn Spiderman en skelter zoals kinderen van vier dat doen, lijdt hij aan een ziekte waarvan de overlevingskans één op vijf is. „Met een loodzware en dure immunotherapie in het Amerikaanse Philadelphia wordt de overlevingskans 25 procent groter heeft de arts ons verzekerd. De behandelingskosten van Fady worden door de zorgverzekering vergoed, maar onze kosten daar- Fady kan daar natuurlijk niet alleen heen- en de vaste lasten hier kunnen we niet zomaar ophoesten”, schetst Abdel het probleem.

‘ 90.000 tot 130.000 euro nodig’

En daarom is het hoogtijd voor actie. „We hebben 90.000 tot 130.000 euro nodig om zeven tot negen maanden, zolang duurt de behandeling, in Amerika te overbruggen. Tot nu toe staat de teller op een paar honderd euro. Dat zijn donaties van vrienden en familie. Ontzettend lief, maar er is echt meer nodig.”

Lachebek

Het gezin Ghorghy is vastbesloten om alles op alles te zetten. Zo startte dochter Asmae een Facebookcommunity waarop mensen geld kunnen storten en boodschappen kunnen achterlaten. Ook werd er een website gemaakt. En Fady zelf? Die blijft ook gewoon lachen. „Het is een heel positief kind. Hij is actief, speelt, praat en eet zo af en toe. Tussen de kuren door hebben we eigenlijk allemaal tijd nodig om bij te komen. De kuren vreten alle energie op.”

Hij vervolgt: „Woensdag moet hij zijn zesde kuur ondergaan, dan volgt een operatie waarbij er stamcellen worden weggehaald. Een maand later worden die cellen teruggeplaatst en dan volgt de bestraling. Uiterlijk in oktober hopen we in Amerika te zitten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Met man en macht vechten tegen kanker van Fady
Sluiten