Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 18 mei 2015 / 12:47 uur

Markthal-bezoekers gebruiken plein als asbak

Bezoekers van de Markthal gooien overal peuken neer omdat er geen grote asbakken op het plein te vinden zijn. Die belanden tussen de richels van de tegels en de gootjes aan de zijkanten van het plein op de Grote Markt. Ook de ruimtes onder de ventilatieroosters naast de Markthal liggen vol as en peuken.

Lees ook: ‘Binnen een jaar onsmakelijke foto’s op pak sigaretten’

Zelfs de bloembakken en de groenstroken met jonge aanpant zijn niet veilig. Die liggen ook helemaal vol. Ook liggen er lege kuipjes van koffiemelk tussen.

Rokend winkelpersoneel

De boosdoeners lijken vooral werknemers van winkels in de Markthal te zijn. Zij kunnen namelijk maar op één plek roken op het plein waar wel een asbak staat. Of hangt, liever gezegd: het is een asbak in de vorm van een postbus, naast de deur van een dienstingang. Maar die is heel klein. En die plek zit helemaal aan het einde van de Markthal, bij de uitgang naar de Blaak.

Bedrijfsleider Dimitri Ikonomoy van het Griekse restaurant Elliniko zegt dat hij niet wist dat daar een rookpunt was. Maar nu hij het wel weet, wil hij niet dat zijn personeel daar heen gaat. „Dat is veel te ver weg", zegt hij. Als ze elke dag vijf keer gaan roken zijn ze dan zeker 10 minuten per keer weg, bijna een uur op een werkdag in totaal dus.

Via lift door bewonershal

Maar direct naast zijn restaurant mogen ze ook niet roken, zegt Ikonomoy. Want daar zit de ingang voor de bewoners van de appartementen boven de Markthal. Die balen ervan dat de winkeliers en hun personeel daar voor de deur staan te paffen. Het is een populair plekje omdat de werknemers via de lift door de hal van de bewoners naar buiten kunnen lopen. „Soms moet je zelfs vragen of je er door mag", zegt Kenneth Mackay die via die ingang bij zijn appartement moet komen. Dan staan er zoveel rokers dat hij er niet inkan.

Lees ook: 12.800 euro boete voor peuken uit raam gooien

Mackay is lid van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren die de belangen behartigt van de bewoners van 256 appartementen. Hij vindt het geen gezicht, al die peuken voor zijn deur. En ook de muur naast de ingang is smerig, zegt hij. „Er zitten zwarte vlekken op. Ze staan er met hun schoenzolen tegen aan te leunen. Ik heb geprobeerd het eraf te krijgen, maar dat gaat niet meer. Het is te vuil."

Bloembak gebruikt als asbak

Het personeel van Elliniko staat daar niet, zegt bedrijfsleider Ikonomoy. „Ik heb ze anderhalve maand geleden instructie gegeven dat ze daar niet mogen roken. Ze moeten naar de groenstrook."

Die ligt een meter of tien verderop. Maar daar staan ook geen asbakken. Dus waar laten zijn rokende werknemers hun peuken dan? „ Geen idee", zegt Ikonomoy. „Ik rook niet."

Het antwoord ligt in de bloembakken, vlakbij de groenstroken, en de perkjes. Die liggen helemaal vol witte stompjes.

‘Maak een peukenput in het plein’

Mackay wil dat er een einde komt aan het overal dumpen van peuken. „Laat de gemeente peukenputten maken." Dat zijn bakken met zand in de bestrating van het plein met een rooster erover. „Daar kunnen mensen dan hun peuk in gooien."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Markthal-bezoekers gebruiken plein als asbak
Sluiten