Marinka Wagemans
Marinka Wagemans Binnenland 18 mei 2015 / 11:38 uur

‘Hogendorpweg in Rotterdam nog steeds gevaarlijk’

De Fietersbond is, ondanks de recente aanpassingen van de gemeente, nog steeds bang voor een ongeluk op het kruispunt op de G.K. van Hogendorpweg. Het kruispunt bevindt zich vlakbij het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam-Noord.

Lees ook: Fietsbond hekelt verkeerssituatie Hogendorpweg

In het verleden hebben zich vaak ongelukken voorgedaan op het kruispunt. Volgens de Fietersbond komt dat vooral omdat er onduidelijk is wie er voorrang heeft – de fietser of de automobilist. Het is die eerste. „Nu heeft de gemeente bochten gemaakt met stoepranden ernaast. Zij beweren namelijk dat de fietsers te hard rijden, maar dat is überhaupt niet mogelijk. Daar is namelijk geen regeling voor,” vertelt Pieter Kuiper, bestuurslid van de Fietsersbond.

‘Meer kans op ongeluk’

Met de aanplanting van de gemeente is Kuiper wel tevreden. Ten minste, als die in de toekomst uitgebreid wordt. „Zo zien automobilisten dat ze moeten opletten.” Kuiper denkt dat er nog even veel kans is op een ongeluk als voor de aanpassing, of misschien zelfs méér kans. Volgens een rapport van CROW, een onafhankelijke kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte en vervoer, is de stoep langs de bochten in het fietspad júíst gevaarlijk.

Lees ook: Rotterdam moet fietswalhalla worden

‘Gemeente luistert niet’

„Met die bochten botsen fietsers makkelijker op de stoep als ze even niet opletten. Vooral voor ouderen op elektrische fietsen is het riskant,” legt Kuiper uit.

Kuiper heeft zaterdagavond zelf zaterdag een uurtje in de avond bij het kruispunt gezeten. Volgens hem stopte 95 procent van de automobilisten toen niet voor het stopbord, keek 50 procent niet naar rechts op het kruispunt waar de fietsers vandaan kwamen en reed 75 procent te snel om de fietsers op het voorrangsfietspad te kunnen zien. Binnenkort gaan ze weer met de gemeente om de tafel. „Maar ze luisteren gewoon niet,” zegt het bestuurslid van de Fietsersbond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Hogendorpweg in Rotterdam nog steeds gevaarlijk’
Sluiten