Job Halkes
Job Halkes Binnenland 7 mei 2015

Hennepcrimineel met valse loonstrook heeft vrij spel

Hennepcriminelen die met valse loonstroken woningen proberen te huren hebben vrij spel in Rotterdam. Dat stelt Rob Jozee van de Stichting Verhuur Veilig. Hij controleert voor makelaars aanvragen van huurders op betrouwbaarheid en beheert het Keurmerk Verhuur Veilig.

Begin dit jaar ontdekte Jozee iets vreemds. Tot drie keer toe probeerde een man een woning te huren met valse loonstroken bij drie verschillende makelaars. Op papier zou de man ruim 120.000 euro verdienen, maar de omzet van het bedrijf was nog geen 30.000 euro. „Dat vond ik behoorlijk verdacht en ik dacht meteen aan valsheid in geschrifte.”

Lees ook: Dagelijks voor zes ton aan huisraad in de fik

Jozee toog naar een politiebureau in de regio Rijnmond om aangifte te doen van het voorval. „Gemiddeld wordt er in Rotterdam dagelijks één hennepkwekerij ontdekt en met deze informatie kan worden voorkomen dat er meer bijkomen.” Hij was dan ook met stomheid geslagen toen hij te horen kreeg dat de politie geen onderzoek ging starten. „Ze lieten weten de zaak niet in behandeling te nemen vanwege tijdgebrek en omdat dit soort zaken geen prioriteit hebben. Tsja, het is toch vreemd dat als je een strafbaar feit pleegt daarmee weg kan komen.”

De stichting laat het er niet bij zitten. Jozee: „Bij andere makelaars kunnen dit soort criminelen dus eenvoudig aan een pand komen en hun gang laten gaan. Het is toch raar dat als je als overheid de signalen hebt, er niets mee doet. Verhuurders lijden voor miljoenen aan schade. Het is echt teleurstellend dat de overheid niet investeert in het voorkomen van hennepteelt aan de voordeur.”

Lees ook: “Dit is de vijfde woning in één week in dezelfde flat waar een kwekerij wordt opgerold”

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat de aangifte zien dat het zelfreinigend vermogen van de sector werkt. „Het is niet tot een verhuur gekomen.” Dat de aangifte geen vervolg krijgt heeft volgens haar te maken met een gebrek aan capaciteit op dat moment. „De politie bewaart de informatie.”

In de regio Rotterdam zijn honderden makelaars actief en daarvan zijn er slechts een paar bij het keurmerk aangesloten. Daarmee maken ze de stad volgens de stichting veiliger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hennepcrimineel met valse loonstrook heeft vrij spel
Sluiten