Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 12 mei 2015 / 12:15 uur

Goed opletten geblazen in ‘getto’ dat Amsterdam heet

Het is buitenshuis én binnenshuis goed oppassen geblazen in Amsterdam. Dinsdag werd bekend dat de gemeente opnieuw de meest onveilige van Nederland is. Vooral zakkenrollers, straatrovers en agressievelingen lijken hun kans schoon te zien in de stad.

Lees ook: Amsterdam weer onveiligste gemeente

Veiligheid

,,Hallo, ik ben een Delftenaar die erover piekert in Amsterdam te gaan studeren. Het enige probleem is de veiligheid”, zo schrijft iemand op een online forum. ,,Als Delftenaar ben ik zo’n grote stad niet gewend. Met zo veel straatroven en al die bendes waarvan je hoort, komt het wel als een gevaarlijke stad over. Ik ben niet zo sterk, dus een makkelijk slachtoffer. Wat me vooral angst aanjaagt, is dat er zo veel verkrachtingen plaatsvinden."

Toeristen

,,Amsterdammers weten al langer dat er een opgaande lijn in hun stad zichtbaar is", zegt burgemeester Eberhard van der Laan tegen het AD. Volgens hem is de aanwezige criminaliteit deels te verklaren door het grote aantal toeristen. ,,Zij zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan reguliere inwoners van de stad." Amsterdam telde in 2014 12,4 miljoen hotelovernachtingen. Dat is in andere steden veel minder.

Amsterdammers niet bang

Verrassend genoeg, voelen de Amsterdammers zich helemaal niet zo onveilig in hun stad. Uit de intuïtieve veiligheidsindex van de gemeente blijkt namelijk dat zij zich, ondanks de ranglijst, vaak juist relatief gerust voelen. Alleen Nieuw-West wijkt wat af in haar score, hier voelen inwoners zich wel relatief onveilig. De index is gebaseerd op gegevens uit de Veiligheidsmonitor. Volgens de gemeente zorgen vooral overlast, agressie en verloedering voor een onveilig gevoel.

Stad veiliger maken

Op de website van de politie is altijd te achterhalen hoeveel inbraken – en pogingen tot – zich de afgelopen drie maanden hebben voorgedaan. Dit aantal lijkt zich op het moment te verdelen over de stad. ,,We werken er samen met politie, Openbaar Ministerie, handhaving en andere partners hard aan om de stad veiliger te maken”, vertelt een voorlichter van de gemeente.

Afstand

Na Amsterdam volgt net als vorig jaar Maastricht in de ranglijst. De afstand tussen beide steden is dit jaar wel kleiner geworden, doordat de criminaliteit in Maastricht is toegenomen. In Amsterdam werden juist minder misdaden gepleegd. Rotterdam staat op de derde plek in de reeks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed opletten geblazen in ‘getto’ dat Amsterdam heet
Sluiten