Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 27 mei 2015 / 13:23 uur

Game of Thrones trekt niet alleen ‘freaks’

De meeste fans bleven redelijk kalm tijdens de opening van de Game of Thrones-tentoonstelling, hoewel velen na een kort praatje wel graag weer verder gingen. „Ik ga vandaag met alles wat ik zie op de foto”, vertelt mevrouw Varkevisser (80) – één van de oudste bewonderaars.

Lees ook: Hete Michiel Huisman stopt ijsblokjes in zijn pak

Speciaal kostuum

In de expositie worden ruim zeventig voorwerpen uit de eerste vier seizoenen tentoongesteld, samen met een selectie uit het vijfde seizoen dat pasgeleden is begonnen. Er zijn allerlei kostuums, rekwisieten, harnassen en wapens te bekijken. „Het kostuum dat Michiel Huisman draagt in de serie, is dit jaar alleen bij ons te bewonderen. Toen ik het zware pak – het weegt misschien wel twintig kilo – uit de doos haalde, rook ik de set zelfs nog. Een zilte zee-achtige geur”, vertelt Jeroen Roovers, PR en communicatie-manager bij HBO Nederland.

Niet nep

Dat de pakken niet aangeraakt mogen worden, is voor sommige fans wel een teleurstelling. „Maar ik ben toch al van plan om zelf een kostuum na te maken. Daarom maak ik nu overal foto’s van. Gelukkig ziet niets er nep uit”, vertelt een enthousiaste Florian (21). Hoe vaak hij de serie opnieuw heeft bekeken, weet hij niet meer. „Ik ben wel een grote fan te noemen. Zondag ga ik nog een keer naar de tentoonstelling.”

IJzeren Troon

Speciaal voor de expositie in Amsterdam heeft HBO Nederland een nieuwe replica van de welbefaamde IJzeren Troon laten maken. SD-kaartjes worden volop volgeschoten met plaatjes van fans op de stoel. „Het voelde heerlijk om er even op te zitten. Ik voelde me de koning te rijk”, vertelt meneer Verdonschot (65). Toch worden ook verschillen opgemerkt tussen de serie op beeld en de rekwisieten in het echt. „Ik vond het wel jammer dat de troon van hout gemaakt is. Hij leek zo zwaar in de serie”, zegt Verdonschot. Toch zijn de meeste mensen allang blij dat ze zich even in de wondere wereld van de film kunnen wanen. „Iedereen is onder de indruk”, aldus Roovers.

Freaks

Er lopen ook twee mensen rond, verkleed als spelers uit de serie. Maar niet door iedere GoT-fan worden zij gewaardeerd. ,,Die moeten er dan een soort van op lijken’’, lachen twee jongens bij de ingang. Wie denkt dat er alleen maar ’freaks’ met een brilletje en een GoT-shirt af komen op het festijn, heeft het mis. ,,Er komt van alles wat. Je ziet hier alle leeftijden voorbij komen. Eigenlijk is het precies de weerspiegeling van de mensen die kijken naar de serie,’’ vertelt Roovers.

De kans is wel groot dat als je meerdere fans op Facebook hebt, er de komende dagen een overload aan GoT op je tijdlijn verschijnt. „Deze gaat sowieso op Facebook”, hoor je de fans overal verkondigen. Sommigen doen alsof ze vermoord worden door hun beste vriend bij het zwaard waarmee je op de foto mag. Anderen laten zich verschroeien door het vuur van de draak dat nagebootst wordt op film.

Schreeuwen van angst

Er is dan ook veel aan interactiviteit gedacht. „We hebben dit jaar een speciale simulator. Als je hierin gaat staan, lijkt het net alsof je in de film zit. Je voelt, ziet en hoort van alles. Een zogenoemde 4-D ervaring,” zegt Roovers. Voor sommige fantasten doet de simulator zo echt aan, dat ze zich stevig vastgrijpen aan de zijkant van het hokje of het uitschreeuwen van angst. „Sommige fans geloven er echt in”, vertelt Quita (21) die werkt bij de tentoonstelling.

Buitenlanders

Ieder uur van de beurs haasten zo’n driehonderd mensen zich de expositieruimte in. Onder hen zijn ook veel gelukkigen die vanuit het buitenland een kaartje hebben weten te bemachtigen. De tentoonstelling is dit jaar bijna helemaal uitverkocht, alleen op zondag kun je nog naar binnen. Hiervoor moet je wel de rij trotseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Game of Thrones trekt niet alleen ‘freaks’
Sluiten