Metro
Metro Binnenland 10 mei 2015 / 11:45 uur

De Halte: Marco van Haren vertelt over roerige jeugd

De Halte. Reizigers kruisen elkaar bij bus-, tram- en metrohalte. Wie, waarheen, waarvoor?

Marcel van Haren, 33 jaar
Halte Beurs, 15.54 uur

Marcel van Haren loopt halte voor halte van De Kuip naar Rotterdam Centraal. Uitwaaien na een dag als begeleider op het NK Jeugdschaken in het Topsportcentrum. Als kind had hij een schaakbord. Alle visite daagde hij uit. Aan die potjes kwam op achtjarige leeftijd een einde. „Mijn moeder stond 1 juni 1989 helemaal blauw geslagen aan mijn bed. Ze wilde weten waarom mijn vader was vreemdgegaan, daarop mishandelde hij haar. Ik kende dat van hem, die gifkikker. Opa en oma hebben ons ’s ochtends vroeg opgehaald, mijn moeder is samen met mij en mijn zusje naar Limburg verhuisd.”

Getallen en data

Van Haren heeft iets met getallen en data. Er zit een boek in – ze bepalen zijn leven. „Die eerste juni is mijn jeugd gestopt. Ik wist: vanaf nu moet ik er zijn voor mijn moeder. Ze was door de echtscheiding overspannen en sloeg me. Ik begreep dat als kind, zag haar onmacht. Steeds als ze me geslagen had barstte ze in huilen uit en was ik de aangewezen persoon om haar te troosten.”

Het houdt niet op, niet vanzelf. „Mijn opa en oma spraken haar op de mishandelingen aan, maar vervolgens kreeg ik weer klappen omdat ik geklikt had. Daar kwam maar geen einde aan, terwijl ik bij andere families zag hoe het wél kon. Ik móést eruit, ging op mijn 16de op eigen initiatief naar een pleeggezin. Ze ontvingen me met open armen, zeiden: kom maar, er is niets mis met jou.”

Volwassenheid

Op 3 september 1999 vierde Van Haren volwassenheid. Tijd om zijn jeugd in te halen. Feesten, blowen, piercings, eyeliner, dreads. „Overal waar ik kwam vergeleken ze me met Jack Sparrow. In het wiet roken ben ik een beetje doorgeschoten, tot mijn 25ste was van de ochtend tot de avond mijn standaard. Ik heb me uiteindelijk een halfjaar laten opnemen om van mijn verslaving af te komen. Op cruciale momenten neem ik de juiste beslissing.”

‘Overcompenseert’

Vader ziet hij niet meer, zus is ook uit beeld. Maar moeder, dat contact is hechter dan ooit. „Ha, soms denk ik dat ze overcompenseert. Ik dacht dat onze band voorgoed verloren was. Hij heeft me verlaten, hij laat me in de steek – dat zette ze in haar hoofd toen ik een pleeggezin zocht. Nu begrijpt ze het, onze relatie is gegroeid. Drie jaar geleden was het tijd voor een nieuw begin, mijn dreads moesten eraf. Mijn moeder is kapster. Ze heeft ze er met alle liefde afgeknipt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Halte: Marco van Haren vertelt over roerige jeugd
Sluiten