Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 22 mei 2015 / 11:21 uur

Bonte stoet schrijvers verhuist Scheltema

Het was donderdag feest bij boekhandel Scheltema. De Amsterdamse zaak verhuisde vanaf het Koningsplein naar het Rokin en daarom werd een 850 meter lange rode loper uitgelegd vanaf het oude pand. Zo’n 180 auteurs verplaatsten hun eigen boeken. Dwars door de stad en tot ergernis van velen, maar het mocht de pret niet drukken. „Ik vind het echt te gek dat Scheltema dit doet”, vertelt schrijfster Anke Kranendonk.

Daar gingen ze, de kleurrijke stoet uitgelaten Nederlandse auteurs, klanten van de zaak, uitgevers en nieuwsgierigen. Het was een grappig gezicht, zoveel schrijvers bij elkaar met in de hand een stapeltje boeken. Bijna een kilometer liepen ze door een zonnig Amsterdam. En dat trok natuurlijk veel bekijks. „Ik woon vlakbij en kom iedere week wel even in de winkel. Ik vind het jammer dat ze hier weg gaan, want ik kon de zaak blindelings vinden”, vertelt Paul Elshof (64).

Kramp

Ook meneer De Graaff (86) is even een kijkje komen nemen. „Ondanks wat lichamelijke mankementen ga ik proberen de hele tocht mee te wandelen”, vertelt hij wijzend op zijn kruk. En dat lukt aardig, want echt vlug gaat de optocht niet. Zeker de auteur, die aardig wat boeken op zijn naam heeft staan, heeft het moeilijk. „Ik heb kramp in mijn armen en in mijn vingers”, vertelt auteur Jan Siebelink, die felroze schoenen heeft aangetrokken voor het festijn. Gelukkig heeft hij een niet-schrijvende vriend zo ver kunnen krijgen om af en toe zijn stapel boeken onder de arm te nemen. „Als mensen me vragen waar mijn boeken zijn, zeg ik dat ze allemaal uitverkocht waren”, grapt hij.

Veel auteurs zijn vooral blij dat hun boeken door het feest weer eens in de spotlights worden gezet. „Ik vind dit een ludieke manier om boeken onder de aandacht te brengen”, vertelt auteur Robin Lutz terwijl zijn vrouw een foto van hem neemt. „Die is voor op mijn website.” Schrijfster Patricia Snel is zelfs vanaf haar woonplaats op de Kaaimaneilanden naar de boekhandel gekomen. „Dit is zo ontzettend leuk dat ik het natuurlijk niet wilde missen.”

Lees ook: Kaalslag traditionele boekenwinkel blijft aanhouden

Dat auteurs dit moment pakken om de boeken weer eens onder de aandacht te brengen, is te begrijpen. De afgelopen tijd moesten veel zaken hun deuren sluiten, omdat er steeds minder gelezen wordt in ons land. „Ik lees bijna geen boeken, want ik ben meestal druk met andere dingen. Ik lees eigenlijk alleen als het moet”, vertelt Alex (23), die de stoet begeleidt.

2,5 kilometer

De auteurs die aanwezig waren bij het festijn, mochten hun hand in beton drukken. De tegels zullen binnenkort te zien zijn in de nieuwe Scheltema. Hier kun je vanaf vrijdag terecht op ruim 3200 vierkante meter voor je boeken. Met 2,5 kilometer aan boekenplanken zit er voor iedere lezer wat bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bonte stoet schrijvers verhuist Scheltema
Sluiten