Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 26 mei 2015 / 12:02 uur

Antifascisten eisen inbeslagname van Mein Kampf

De AFVN-Bond van Antifascisten eist inbeslagname van een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf. Het boek ligt sinds vrijdag in de Amsterdamse Totalitarian Art Gallery van galeriehouder Michiel van Eyck. Enkele leden van de bond hebben maandagmiddag bordjes met de tekst ‘verboden – voor joden – voor negers – voor moslims’ op de ramen geplakt. ,,Ik zag die dag twee gefrustreerde bejaarden weglopen bij mijn galerie. Ik vrees dat ze gewoon een beetje in de jaren zeventig zijn blijven hangen”, aldus Van Eyck.

Lees ook: Gesigneerde Mein Kampf brengt 40.000 euro op

Aangifte

De AFVN zei zaterdag aangifte te doen en heeft hierover al contact gehad met de politie. Ook eist de bond sluiting van de galerie aan de Singel. De politie liet weten dat er nog geen aangifte is gedaan. ,,Het is bij ons bekend dat ze het er niet mee eens zijn dat het boek in de winkel ligt”, aldus een woordvoerster. De AFVN liet weten het boek zelf in beslag te zullen nemen als de politie het niet doet. De politie zei desgevraagd dat de bond het boek niet in beslag kan nemen. ,,Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal”, aldus de woordvoerster. Van Eyck is zelf niet bang voor de bejaarden. ,,Het ligt ook niet in de winkel, maar is alleen op aanvraag te bekijken.”

Rechtszaak

Vorig jaar liep een rechtszaak tegen Van Eyck wegens de verkoop van een exemplaar van Mein Kampf. De galeriehouder werd toen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep. Deze zaak moet nog dienen. Het OM wacht dit hoger beroep eerst af, zei een woordvoerder.

Handgeschreven

Van Eyck wil het gesigneerde exemplaar alleen tentoonstellen en niet verkopen. Volgens hem is het een zeldzame uitgave. Het boek zou afkomstig zijn uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van een Amsterdamse familie, die het aan Van Eyck verkocht. De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler, die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Antifascisten eisen inbeslagname van Mein Kampf
Sluiten