Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 19 mei 2015 / 07:49 uur

Amsterdammer maakt ‘Madonna’ van plastic troep

Een Madonna van plastic op het strand van Rio, dat is de droom van Peter Smith (51). De Amsterdamse kunstenaar hoopt dat het enorme beeld van Maria met een kindje in haar handen tijdens de Olympische Spelen op het strand van Rio de Janeiro ligt te pronken. ,,Ik wil dat het spreekwoord ‘het is een druppel op de gloeiende plaat’ een andere betekenis krijgt.’’

Met het beeld wil Smith vooral een statement maken. De kunstenaar wil de afvalberg in zee verminderen. Eerder maakte hij daarom ook al een wereldbol van plastic die op het IJ dreef. ,,Veel mensen denken dat we een beeld willen maken van zwerfvuil. Maar dat is alleen maar de kers op de taart. Het gaat ons om die taart”, vertelt Smith. „Die druppel op de gloeiende plaat is het belangrijkste dat jij kunt doen aan een probleem. Nu wordt dit spreekwoord nog gebruikt als excuus om juist niets te doen.”

Plastic soep

Volgens de kunstenaar zijn we ons nauwelijks bewust van de kracht die we bezitten en de gevolgen hiervan. ,,De plastic soep – zoals het afval in zee wordt genoemd – is daar een voorbeeld van. Die soep wordt voor het grootste deel veroorzaakt door mensen die een plastic zakje laten waaien of een plastic flesje laten vallen met de gedachte ‘ach, dat ene zakje zal het verschil niet maken’.”

Maar zo’n zakje maakt wel degelijk verschil, volgens de creatieveling. Daarom is het voor hem vooral belangrijk dat hij gezien en gehoord wordt door anderen. ,,En misschien nog wel het belangrijkste: we dragen geen hesjes. Want dan denkt iedereen dat we van de gemeente zijn en dan gaat het opruimen averechts werken: ‘ach, dat zakje of flesje ruimt de gemeente wel op, die wordt er toch voor betaald’.”

Bijna niets doen

De weldoener is ondertussen alvast begonnen met het verzamelen van flesjes. Zijn doel is om 100.000 mensen in Nederland ‘bijna niets te laten doen’. Als zij allemaal één flesje inleveren, kan Smith zijn beeld al realiseren. ,,Als dit lukt – en dit blijkt het moeilijkste van dit hele project te zijn; mensen bijna niets laten doen – kunnen wij een beeld maken van zo’n 12 meter groot”, vertelt hij.

De Madonna zal gemaakt worden met de hulp van speciale 3D-printers. De verzamelde flesjes worden gerecycled tot filament, waarmee de printers 1000 tegels printen. Samen moeten deze tegels als een puzzel het beeld Madonna vormen. . De baby die Madonna in haar handen heeft, wordt gemaakt van plastic afval uit Rio zelf. De Amsterdammer gaat dit verzamelen met lokale kinderen.

Smith heeft voor Rio tijdens de Spelen gekozen omdat er dan extra media-aandacht voor het indrukwekkende beeld zal zijn. ,,Op een berg in Rio staat een enorme Jezus. Dit beeld zal ongetwijfeld in beeld worden gebracht door de pers. Maar wat ligt daar dan op het strand? Een Madonna met een baby! En zo zal bijna gratis het verhaal meeliften dat plastic zwerfvuil in de voedselketen komt”, vertelt de listige Smith.

Lees ook: Vijf tassen troep op elke 30 centimeter kustlijn

Bruin genoeg

Als de Madonna haar tijd in Rio erop heeft zitten en bruin genoeg is geworden op het strand, is het de bedoeling dat het beeld ook in andere landen te bewonderen is. Daarnaast heeft Smith een verrassing voor Amsterdammers. ,,Gelukkig is het beeld gemakkelijk te vervoeren en natuurlijk zal het beeld straks ook naar Amsterdam komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdammer maakt ‘Madonna’ van plastic troep
Sluiten