Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 8 apr 2015 / 15:40 uur

‘Van een hakenkruis word ik niet bang’

Bij verzorgingstehuis ’t Huis aan de Poel in Amstelveen zijn dinsdag in de lift en de centrale hal grote hakenkruizen getekend. Bewoners en buurtbewoners reageerden gisteren geschokt op het incident, maar toch ook laconiek. „Ik heb zelf de oorlog meegemaakt, dus bang word ik bijna nergens meer van”, zegt mevrouw Zahl (80).

Lees ook: Hakenkruisen geklad op muren concentratiekamp

Vervelende herinneringen

Enkele weken geleden werd de gemeente met een van de grootste Joodse gemeenschappen van Nederland ook al geconfronteerd met dicriminatie van joden door het plakken van zogenaamde anti-jodenstickers op winkelruiten. Ook meneer Van Elmpt (85) heeft eerder hakenkruizen zien verschijnen in de buurt van het tehuis. „Zelf woon ik in het appartementencomplex achter het verzorgingscentrum en ik heb hier vorige week nog hakenkruizen in de lift gezien. Al die kruizen, het doet niet prettig aan.” Helaas is het lastig om nare uitingen als deze te voorkomen zegt hij. „Je kunt er weinig tegen doen, want je kunt moeilijk dag en nacht iemand in de buurt laten lopen.” De discriminerende tekeningen roepen bij Van Elmpt vervelende herinneringen op over de oorlogstijd en hongerwinter. „Ik zie alles nog haarscherp voor me. De mensen die dit doen, hebben geen idee wat er in de oorlog is gebeurd. Door deze tekeningen, komt alles weer naar boven.”

Stil houden

Het personeel van het verzorgingstehuis vertelt het liefst zo weinig mogelijk bewoners over de tekeningen. Veel van hen weten dan ook niet van de narigheden die zich hebben afgespeeld in het gebouw. „Om onrust te voorkomen, houden we het liever stil”, vertelt de receptioniste. Marianne (73) is woensdagochtend nog langs geweest in het verzorgingscentrum. „Veel bewoners wisten er niets vanaf. Mijn vader woont er ook en vertelde er ook niets over. Ik heb het hem zelf ook maar niet verteld.”

Hangjongeren

Enkele buurtbewoners verdenken een groepje hangjongeren dat wel vaker rondhangt in de buurt. „Het zijn vast die opgeschoten knullen”, vertelt buurtbewoonster mevrouw Van der Velden (89). De 44-jarige Anil die tegenover ’t Huis aan de Poel woont, denkt dit ook. „Helaas heb je overal wel van die malloten. Er hangen hier bij mij wel af en toe wat van die hangjongeren rond. Dan staan er grote quads voor mijn deur, want volgens mij heeft een van die gasten een vriendin naast mij wonen. Ze maken vaak even herrie en vertrekken dan weer. Ik hoop dat ze de gasten die dit gedaan hebben snel te pakken krijgen.”

King Kong

Volgens mevrouw De Wolf (82) nam de overlast van hangjongeren juist af. „Ik heb de afgelopen tijd geen vernielde bushokjes of jongeren met motoren verderop bij het plein meer gezien”, vertelt de dame. Angst laat De Wolf zich niet aanjagen met wat tekeningen. „Als ik overal bang voor moet zijn, heb ik ook geen leven.” Een andere buurvrouw (70) hoopt bescherming te vinden bij haar huisdier. „Ik heb gelukkig een enorm grote hond. Hij lijkt wel een beetje op King Kong.”

In het tehuis wonen meerdere joodse ouderen. „Ik ben via mijn werk verbonden aan het verzorgingstehuis en ken de mensen die er wonen dus wel een beetje”, vertelt Willemien Gerridsen (67) die bij De Zonnebloem werkt en uitjes voor de ouderen regelt. „Veel van deze mensen hebben de oorlog meegemaakt, dus zij zijn angstiger voor de mensen achter de tekeningen. Dit moet niet kunnen.”

Onacceptabel

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld noemt de recente incidenten onacceptabel. „We hebben een grote joodse gemeenschap in Amstelveen. Zij moeten zich net als iedereen veilig en prettig kunnen voelen in onze gemeente. Samen met de politie zitten we er bovenop. Zulke uitingen zorgen voor onrust. We roepen iedereen op dit te melden. Dit soort vormen van discriminatie moet snel ingedamd worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Van een hakenkruis word ik niet bang’
Sluiten