Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Binnenland 23 apr 2015

Vader schudt baby bijna dood, geeft hond de schuld

Niet hond Jersey, maar vader Patrick is verantwoordelijk voor de zware mishandeling van de zeven maanden oude Zoë. Dat is de conclusie van de rechter die zich donderdag boog over de zaak.

Baby Zoë werd mei 2008 vanuit Oud-Beijerland met spoed naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam gebracht, omdat ze levenloos oogde. Het meisje reageerde nergens op, maakte gorgelende geluiden en had bloedingen en het hoofd en ogen. Inmiddels gaat het weer goed met het meisje.

Onderzoek

Patrick van E. verklaarde tegenover de politie dat “hij zijn hond van zijn dochter af had moeten trekken”: de viervoeter zou de zuigeling hebben aangevallen. Dat bleek achteraf een leugen, toen artsen concludeerden dat de baby heftig door elkaar was geschud.

Het verhaal over de hond werd verder in twijfel getrokken door een hondendeskundige. De expert bracht in opdracht van justitie de theorie van Van E. in praktijk, maar kreeg de viervoeter niet in het babybedje waar de aanval had plaatsgevonden.

‘Nooit aangeraakt’

Vader Patrick – die ook nog een zaak heeft lopen voor mishandeling van zijn huidige partner – ontkent stug de mishandelingen. “Ik heb haar nooit met een vinger kwaad gedaan”, beweerde hij volgens AD.

Vorige maand eiste de openbaar aanklager 16 maanden cel voor poging tot doodslag, maar de rechtbank reduceerde deze straf donderdag tot 10 maanden voorwaardelijke celstraf en 180 uur werkstraf. Tijdens het onderzoek naar de mishandeling heeft Van E. al 8 maanden in de cel gezeten, dat vindt de rechtbank voldoende.

De voorwaardelijke straf heeft Patrick gekregen, omdat hij net weer vader is geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Vader schudt baby bijna dood, geeft hond de schuld
Sluiten