Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 29 apr 2015 / 11:47 uur

Thuisonderwijsouders bestoken wethouder met kritiek

Rotterdamse ouders die hun kinderen thuisonderwijs geven maken zich op voor de strijd tijdens de behandeling van de brief van wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs. Die vindt morgen plaats. Het gaat om 15 gezinnen met in totaal 33 kinderen.

De wethouder stuurde de gemeenteraad eind maart een brief. Daarin kondigt hij aan dat hij streng gaat controleren of de ouders hun kinderen wel goed thuisonderwijs geven en of ze dat doen om de juiste redenen.

Advocaat in de arm

„De wethouder heeft daartoe het recht niet”, zegt Aart-Jan Dingemanse die zijn twee kinderen van 3 en 5 jaar thuisonderwijs geeft vanwege de christelijke geloofsovertuiging die hij aanhangt. Samen met een collectief van andere thuisonderwijsouders in Rotterdam heeft hij een advocaat in de arm genomen. Die heeft de brief van De Jonge gefileerd, volgens Dingemanse.

Eerder bleek dat De Jonge de ouders een brief gestuurd had met de mededeling dat ze een afspraak moesten maken op het stadhuis om een gesprek te voeren met de leerplichtambtenaar over de vraag waarom zij hun kinderen niet naar school laten gaan. Dat hebben de ouders geweigerd. De Jonge had de gemeenteraad daarover vooraf niet ingelicht.

Radicaliserende moslims

Reden van het nieuwe beleid is dat De Jonge van thuisonderwijs af wil. Eén van de motieven is dat hij vreest voor kinderen die salafistisch thuisonderwijs krijgen. Het aantal daarvan groeit. Salafisme is een stroming in de islam. De kans op radicalisering zou door salafistisch thuisonderwijs groter zijn, redeneerde De Jonge.

Lees ook: school en baas moeten letten op geweld thuis

De meeste gezinnen in Rotterdam die thuisonderwijs geven, hangen echter een andere religie of levensovertuiging dan het salafisme aan. Dat geldt ook voor het gezin van Lionel Nurmohamed. Hij en zijn vrouw geven zijn kinderen van 5 en 9 jaar objektivistisch onderwijs. „Dat is een filosofische stroming die feiten hoger waardeert dan meningen.”

Psychiater

Nurmohamed, die psychiater van beroep is, begrijpt niet waarom wethouder De Jonge nu ineens het gesprek zoekt met de thuisonderwijsouders. „In 2010 wilde ik een gesprek met de leerplichtambtenaar om uit te leggen waarom ik thuisonderwijs wil geven. Maar daar kreeg ik geen reactie op. Nadat ik een brief gestuurd had dat ik gebruik zou maken van het recht op de vrijstelling van de leerplicht, kreeg ik een proces verbaal. Dat hebben we aangevochten bij de rechter. Die heeft ons in het gelijk gesteld.”

Sfeer van wantrouwen

Volgens gemeenteraadslid Co Engberts van de PvdA is er een sfeer van wantrouwen tussen de wethouder en de thuisonderwijsouders. „Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen. “

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Thuisonderwijsouders bestoken wethouder met kritiek
Sluiten