Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 apr 2015 / 15:36 uur

School en baas moeten letten op geweld thuis

Rotterdam begint met een nog intensievere aanpak om huiselijk geweld de kop in te drukken. Volgens cijfers van de gemeente hebben jaarlijks 17.500 gezinnen in de stad te kampen met enige vorm van dit soort geweld. Scholen en werkgevers worden daarom aangespoord om signalen van huiselijk geweld op te pikken en door te geven. Ook komt er een speciaal centrum Huiselijk Geweld. Dat staat in het actieprogramma Veilig Thuis 2015-2018.

„Het is het grootste geweldsprobleem dat we in de stad hebben”, aldus wethouder Hugo de Jonge (Zorg). „We hebben de tijd tussen de eerste geweldshandelingen in een gezin en de eerste melding weten terug te brengen van lager dan vijf jaar naar één tot twee jaar. Dat is op zich al knap, maar dat willen we terugdringen tot onder de één jaar.” Om dat te bereiken moeten onder andere docenten en werkgevers alerter worden gemaakt middels trainingen op signalen van huiselijk geweld. „Een ziektemelding van een werknemer kan zomaar gerelateerd zijn aan geweld thuis.”

Verder bleek uit onderzoek dat de helft van de plegers van huiselijk geweld weer in hun oude fout vervallen. „Een derde komt binnen twee jaar weer bij het Openbaar Ministerie terecht voor een geweldsdelict”, aldus De Jonge. Om meer kennis te vergaren komt er een speciaal centrum Huiselijk Geweld. „Daarin staat het slachtoffer centraal en hoeft deze niet meer 26 keer zijn verhaal te doen bij verschillende instanties. Ook komt er een forensische polikliniek, waar een arts direct kan vaststellen wat de sporen van huiselijk geweld zijn. Hoe sneller dat is vastgesteld, hoe sterker de zaak tegen de pleger.”

Tot slot komt er een pilot met zogenaamde veilig thuiscontracten. „Het gezin, familieleden en buren worden hierbij betrokken. In dat contract komt te staan wat er nodig is voor een veilige omgeving. Dat kan zijn dat een buurman wekelijks een praatje maakt met een zojuist gekeerde en behandelde geweldpleger. Het slachtoffer moet zich niet alleen voelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
School en baas moeten letten op geweld thuis
Sluiten